GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt aggodalommal nézi, hogy demokratikus állami berendezkedésünk egyik legfontosabb intézményének, az Állami Számvevőszéknek több mint egy éve nincs elnöke. Azt látjuk, hogy az Állami Számvevőszék jelentése nagyon sokszor csak írott malaszt marad, a jobbító szándékú jelentések közzététele után nem történik semmi, sem a kormány, sem mások nem veszik figyelembe azokat.
Eszembe jut 1995 vége, amikor a gabonaexportban a jó búzatermés után több mint 2 millió tonna gabonát exportált az ország. Akkor több pénzintézet és némely nagykereskedő hatalmas hasznot húzott ebből, míg a termelőknek - mint köztudott - kombájn után, az aratás után, nagyon alacsony áron el kellett adniuk a búzát, és a gyakorlatilag többszörös haszon a pénzintézeteknél és a nagykereskedőknél maradt. Akkor a mezőgazdasági bizottság tagjai megkeresték az Állami Számvevőszéket, mind a hat párt - azt hiszem, akkor még hat párt volt - részt vett ebben a munkában. A Számvevőszék egy komoly jelentést készített, ami - sajnos - írott malaszt maradt. Mi, ellenzéki képviselők szerettük volna levonni ennek az anyagi konzekvenciáit, és legalább azt elérni, hogy az exporttámogatást adják vissza a termelőknek, de sajnos, ez nem talált értő fülekre. Ez egy példa volt arra, hogy az Állami Számvevőszék jelentései, komoly kimutatásai csak írott malasztként maradtak.
Ezért a Független Kisgazdapárt is abban érdekelt, mint minden ellenzéki erő, hiszen az Állami Számvevőszéknek elsősorban a kormányt és a mindenkori hatalmat kellene fokozottabban ellenőriznie; ez lenne a segítség a társadalomnak és az ellenzéknek. Sajnos, így nem az, ha a kormány csak írott malasztként kezeli az írásos állami számvevőszéki jelentéseket.
Ezért kérjük, hogy minél hamarabb legyen az Állami Számvevőszéknek hivatalos elnöke. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem