DR. SEPSEY TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt és Szabad Demokraták Szövetsége koalíciója három év alatt Magyarországot általános politikai, gazdasági és erkölcsi válságba taszította. Horn Gyula miniszterelnök úr sikerpropagandát folytat ahelyett, hogy az ország helyzetének jobbításán fáradozna. Ebben a sikerpropagandában méltó társa pártjának hű csatlósa, a Szabad Demokraták Szövetsége is.
A tegnapi napon hallottuk, hogy Magyarország helyzete mennyire stabil, mert egy külföldi hitelminősítő intézet az adós kategóriában Magyarországot előbbre sorolta. Fölsóhajtottak az országutakon tüntető kistermelők: ezt kívántuk elérni - és beszüntették a tiltakozást. A kórházakban azok a betegek, akik műtétre várnak, csak pénz hiányában fél év múlva vagy egy év múlva kerül rájuk sor, nagyon boldogokká váltak, és azt mondták, hogy nem kell minket műteni, már jobb kategóriába sorolták ezt az országot. Azok az egyetemi, főiskolai tanárok, akik nem kapták meg az ígért fizetésemelést, szintén nyugodt lélekkel hazamentek - megtörtént a csoda, Magyarországnak jobb a gazdasági adósminősítése.
Nyilvánvaló, tisztelt képviselőtársaim, hogy ebben az országban értő visszhangra talál annak a pártnak a programja - a Magyar Demokrata Fórumnak -, amely azt mondja, hogy legyen rend, legyen biztonság és tisztességesen gyarapodhassanak az állampolgárok.
A rend alatt, igen tisztelt képviselőtársaim, azt is kell érteni, hogy alkotmányos intézményeink működjenek.
(8.40)
Működjenek abban a formában, ahogy azt az alkotmányban az alapító atyák leszögezték. A kormányzati felelőtlenség nemcsak az Alkotmánybíróság tagjai megválasztásának az elhúzódásában mutatkozik meg, hanem abban is, hogy a jogállamiság egyik legfontosabb intézményének, az Állami Számvevőszéknek közel egy éve nincs elnöke.
Tavaly nyáron jelentette be Hagelmayer István úr, hogy egészségi állapota miatt nem tudja ellátni a Számvevőszék elnöki tisztségét. A Magyar Demokrata Fórum többszöri sürgetésére tavaly október végén a Ház szavazott egy jelölőbizottság felállításáról. A jelölőbizottság öt hónap alatt nem tudott jelöltet állítani. És nem azért, mert a szabályok szerint az ellenzék képes lenne megakadályozni a jelöltállítást, hanem azért, mert a koalíciós pártok nem tudtak megegyezni egymással, és ennek következtében - és nem ismervén a koalíciós egyeztetés kulisszatitkait, meg merem kockáztatni azt a feltételezést, hogy - a Magyar Szocialista Párt frakciója képtelen volt dűlőre jutni önmagával, hogy ki az a politikailag feddhetetlen és szakmailag elkötelezett személy, aki alkalmas a Számvevőszék elnöki tisztségének a betöltésére.
Hosszú hónapok alatt ebben a jelölőbizottságban az ellenzék többször is hangot adott annak, hogy megvan a saját jelöltje - szavazzunk. A legnagyobb kormányzó párt viszont minduntalan elhalasztotta ezt a szavazást. Ezzel tanúbizonyságot tett arról, hogy még mindig nem tudott megszabadulni gondolkodásmódjának azon béklyóitól, hogy bizonyos intézmények élére pártkatonákat kell állítani.
Igen, tisztelt képviselőtársaim, az az idő elmúlt: akár az alkotmánybírói tisztség betöltésénél, akár a Számvevőszék elnökének pozíciójánál nem az a döntő, hogy ki hű a párthoz, ki az, aki végrehajtja a pártutasításokat. Mert ha ilyen módon választják ki önök a legmagasabb tisztségek vezetőit, akkor ugyanolyan csúfos kudarcot fognak majd elérni, mint a Szokai-Tocsik-botrány során Szokai-Bernhardt kettősnek a működtetése.
Arra kérem szocialista képviselőtársaimat, szíveskedjenek megfontolni, hogy az Állami Számvevőszék elnökét - akit tizenkét évre választunk - nem politikai szempontok alapján kell kiválasztani, hanem szakmai szempontok alapján. Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb gazdasági ellenőrző szerve. Az elnöke olyan személy legyen, aki méltó ennek a posztnak a betöltésére. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem