DR. HOMOKI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Köztudomású, hogy az egészségbiztosítási pénztárak és a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok - közismert nevükön társadalombiztosítás - évek óta több száz milliárdos hiányt görgetnek maga előtt, annak ellenére, hogy 1993-ban a tb megkapta a végrehajtási jogot; sőt, bevételei nemhogy növekednének, hanem egyre inkább csökkennek. Közben az ország állampolgárainak egészségügyi biztonsága a szociális elvonások, különösen az egészségügyi szolgáltatások évek óta húzódó csődhelyzete miatt egyre tragikusabb. A klinikákon és a kórházakban a betegeknek egyre gyakrabban kell megvásárolniuk a kötszert, a gyógyszert s a többit.
A kormány tudtával vagy közreműködésével az adóslistát titkosították, hogy még nehezebbé váljon az adósságbehajtás. Kérdés, hogy az adóslistát a köztartozások vagy olyan tartozások esetében, melyet a munkavállalótól levontak, de nem fizették be a kasszába, ki milyen alapon és jogon titkosította. A Független Kisgazdapárt a titkosítást a korrupció, az összefonódás melegágyának tekinti.
A tb kintlévőségének több száz milliárdos összege mögött a kormány tehetetlensége húzódik meg. Míg az állam az adósságállományával küszködik, mivel hosszú távú stratégiai terve, elképzelése nincs a kintlévőségek behajtására, csupán ad hoc jellegű, a hatékonyságot nélkülöző akciókkal próbálkozik, miközben adósságot termelő szervezetek - elsősorban a nagy adósok - nem fizetnek, elvonják, eltüntetik a vagyont, a szervezetekhez fűződő személyek vagyoni gyarapodása szembeötlő. A pénz tehát megvan, csupán közvagyonból magánvagyonná változott.
Vizsgáljuk meg, hogyan történik a közvagyon eltüntetése! A csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi XL. törvény rendelkezéseit egyes gazdálkodó szervezetek résztulajdonosai, alkalmazottai kitűnően megtanulták, vagyis azt, hogyan kell szándékosan tönkretenni, felszámolásba vinni cégeiket és a vagyont eltüntetni.
A Patella Dekorációs Faipari Kft., amely 1991 januárjában alakult, 200 milliós köztartozást, adósságot tüntetett el, tett behajthatatlanná úgy, hogy a joghézagokat kihasználva többszörösen átalakult. Így lett belőle Patella Szerelő Kft. 1992 szeptemberétől, majd Patella Belsőépítészeti Kft. 1995 júliusától. Érdekesség, hogy egyik cég sem jogutódja a másiknak, tevékenységeiket külön-külön befejezték, a volt dolgozók továbbra is dolgoznak, csak már új nevű munkáltatójuknál.
Közben megjelent a Magyar Külkereskedelmi Bank, majd később a Banque Indosüez Rt., amely utóbbi 351 129 német márka hiteltartozás miatt jelzálogot helyezett el az egyik Patella cég vagyonára. Mivel az adós fizetni nem tudott, eladta az elzálogosított vagyont a másik Patella cégnek, ez még időben továbbadta a vagyont, majd azt is felszámolták. Mivel az adósságot a bank jelzálogjoga terhelte, az APEH a lefoglalt ingóságokat a foglalás hatálya alól feloldotta. Maradt az adósság, felelős vezető nem található.
A másik eset is tanulságos, önmagáért beszél. A volt 4. számú Építőipari Vállalatot, amely 1990-től átalakult Hungalit Rt.-vé, 1994 elején egy konzorcium privatizálta. A konzorcium tagja volt a Herkules Rt., amely jogutódként mint Herkules Holding Rt. került bejegyzésre. Közben a közterhek kifizetése elmaradt, ma már 200 milliós tb- és adótartozást tartanak nyilván.
Meg kell említeni a bankoligarchia szerepét a vagyon eltüntetésében. További átalakulás útján létrejött a Herkules Építő, Kereskedő és Általános Szolgáltató Kft. Felügyelőbizottságában többek között az Állami Értékforgalmi Bank és a Hitelbank képviselői is helyet foglaltak 1993. szeptember 5-től; így Deák Andrea, az MHB volt igazgatója, Herczeg Károly, dr. Harsányi László és nem utolsósorban dr. Török Ferenc, az SZDSZ volt országgyűlési képviselője, aki 1993. március 1-jétől október 29-ig volt tagja a felügyelőbizottságnak. A Herkules Rt. 1994 és '96 között eladta a részére hiteleket nyújtó bankoknak a cég ingatlanvagyonát.
Ez öt fővárosi ingatlant jelentett - például Üllői út 45. szám, V. kerület, Bástya utca 3. szám, Hámán Kató út 3-5. szám s a többi.
Az adósok össztartozása 1996-ban 260 milliárd forint volt. Emeljünk ki közülük néhányat! Az MTV 8,4 milliárddal, a MÁV Rt. 6 milliárddal, a Mátravidéki Hőerőmű 6,5 milliárddal, a DNM Kft. 2,3 milliárddal, a Dimag Rt. 1,2 milliárddal, a BKV 1,2 milliárddal - amit kivásárolt egy cég 220 milliós engedmény fejében -, a Varex Kft. 68 millióval, az Ugrinpack Kft. 35 millióval, a Neményi Rt. 55 millióval tartozik.
Nincs tudomásunk arról, hogy a súlyos milliárdokat, a tíz- és százmilliókat eltüntetők felelősségre vonása tárgyában bármilyen intézkedés történt volna. Tehát a kormány maga is ösztönzi a nagy adósokat a tartozások befizetésének elmulasztására.
A Független Kisgazdapárt követeli az adóslista nyilvánosságra hozatalát. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem