DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! A bűnüldözés Magyarországon szinte állami monopólium. Mindaddig, amíg törvények büntetik az önbíráskodást, nagyon oda kell figyelni a kormányzatnak arra, hogy a bűnüldözés területén mit tesz és azt hogyan teszi. Nem hiszem, hogy egy csapásra csodákat lehetne ma Magyarországon művelni. De egyet hiszek: azok a kormányzati intézkedések, amelyek az elmúlt két-három évben jellemezték a bűnüldözés területén a magyar kormányzatot, bizony nagyon-nagyon hiányosak.
Várva vártuk ezt a javaslatot, amit a kormány beterjesztett, azonban csatlakoznék az MDNP felszólalásához abban, hogy csalódást okozott mindannyiunknak ez a beterjesztés, pontosan azokon a területeken, amelyeket a képviselő asszony elmondott: hogy a vagyon elleni bűncselekmények meghatározott körében, a gazdasági bűncselekményeknél nem növekszik a büntetési tétel, erre nincsen magyarázat. Nincsen magyarázat azért, mert rohamléptekben nő az elkövetési érték, nő az elkövetett bűncselekmények száma, súlya, szervezettsége. Tehát minden azt indokolja, hogy nőjön a büntetési tétel a vagyon elleni bűncselekményeknél.
Ami pedig a robbantásos bűncselekményeket illeti, azt hiszem, hogy egy egy évig terjedő szabadságvesztés-büntetésnél nem lehet arra hivatkozni, hogy most is ki lehet szabni a büntetési tételeket, vagy pénzbüntetést lehet kiszabni adott esetben. A képviselőcsoport javaslata eredetileg arra irányult, hogy 5-10 évre emeljék föl. Ebben nincs változás a kormány által benyújtotthoz képest, tehát elfogadták az MDNP javaslatát; azonban egy megjegyzést szeretnék tenni: egy év alatt olyan késedelembe került az Országgyűlés és a törvényhozás, amely miatt felelősnek érezheti magát azért, hogy a jelenlegi robbantásos bűncselekményeknél ilyen kis büntetési tételeket lehet csak kiszabni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
(9.10)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem