BARSINÉ PATAKY ETELKA

Teljes szövegű keresés

BARSINÉ PATAKY ETELKA
BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nemrégiben került sor ötödik alkalommal az innovációs díjak kiosztására. Egy érdekes dologgal találkozhattunk ezen az innovációs díjátadáson, nevezetesen azzal, hogy egyetlen kisvállalkozás, egyetlen kisvállalkozó sem került be a díjazottak közé. Megkérdeztük, hogy mi ennek az oka; az volt a válasz, hogy nem nyújtottak be értékelhető javaslatot. Szeretném fölhívni a Ház figyelmét arra, hogy tavaly az innovációs nagydíjat kisvállalkozó nyerte el; sőt, a benyújtott és díjazott pályázatok felét kisvállalkozások adták.
Úgy hiszem, a két év összehasonlítása magáért beszél. Ha odahallgatunk arra, hogy mi történt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közgyűlésén, akkor kiderül, hogy 327 ezer regisztrált vállalkozásból a kamara szerint ennek csak kétharmada működött '96 végén. Az okok között megjelölik a magas helyi adókat, a többszörösére emelt helyiségbérleti díjakat és nem utolsósorban pedig a kormány amortizációs politikáját. Azt hiszem, hogy ezek a kisvállalkozások a tavalyi évben egyszerűen nem is jutottak el odáig, hogy innovációra fordíthattak volna, ugyanis nem volt miből.
Ebben a helyzetben különösen rossznak tartjuk azt, hogy megromlott a viszony a kamarák és a kormány között. A kamarák, akik a gazdasági szervezeteket most már egyre inkább össze tudják fogni, egyszerűen nem kerülnek komoly párbeszédbe és beszélő viszonyba a kormánnyal, elbeszélnek egymás mellett. A Magyar Demokrata Néppártnak az a véleménye, hogy a jelen gazdasági helyzetben az innovációnak különös jelentősége van. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Befejezem, elnök asszony, két mondat. A 60 innováció révén idén 16 milliárd forint többleteredményt lehetett elérni. Úgy hiszem, ezzel a számmal érdemes lenne az EU-hoz közelíteni, ahol (Az elnök a csengő ismételt megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) háromszor annyit fordítanak az innovációra, mint Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem