KOVÁCS KÁLMÁN

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az 1995-ös rendkívüli árvíz valóban több szempontból is ráirányította a figyelmet arra, hogy mind az árvízvédekezés területén a gátak kiépítettsége és állapota tekintetében, mind pedig az árvízi térségben lévő hidak, közutak vonatkozásában komoly elmaradások vannak az utóbbi évtizedekben, amelyeket a jelen és jövendő kormányzatnak pótolni kell. Ennek keretében a bejárásnál és a helyszíni szemlénél valóban megállapításra került, hogy a gyulai térségben lévő hidak felújítása mintegy 300 millió - akkor így értékeltük -, azóta a szakmai munka alapján megállapítható, hogy közel 400 millió forintba kerülne.
Ugyanakkor 1997-ben az Útalapnak országosan a hidak korszerűsítésére, felújítására fordítható összege a 300 millió forintot sem éri el. Sajnos itt olyan korszerűsítésekről és felújításokról van szó, amelyek térségeket összekötő hidakra vonatkoznak. Ezek egy része már jó ideje lezárt híd. Ilyen például a taksonyi Duna-ághíd vagy a szintén nagyon rossz állapotban lévő bajai közúti-vasúti híd.
(16.00)
Kétségtelen, hogy térségi szempontból a gyulai hidak is fontos szerepet töltenek be, de a részletes műszaki vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy a Fehér-Körös hídjainak műszaki állapota még megfelel és lényegesen jobb, mint az országban egy sor közúti hidunk; hasonlóan megfelelőnek mondható és a biztonsági követelményeknek megfelel a vasúti híd állapota is. Ugyanakkor árvízvédelmi szempontból fontosnak tartjuk, hogy ezen hidakat megerősítsük; a hídszerkezet rögzítésével, úgynevezett lekötéses módszerrel kívánjuk biztosítani azt, hogy egy következő árvíznél a híd semmiképpen ne kerüljön olyan veszélyeztetett helyzetbe, mint a '95 decemberi nagy árvíz során.
Köszönöm szépen. Kérem a válaszom elfogadását.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem