HORN GYULA

Teljes szövegű keresés

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban '96 szeptembere és '97 márciusa között zajlottak ezek a tárgyalások, és elérkeztek egy olyan ponthoz, amikor gyakorlatilag elvi megállapodás született. Az elvi megállapodás lényege az, hogy az egyházak közszolgálati tevékenységének finanszírozásában mind a közoktatás, mind a felsőoktatás szférájában kielégítik az egyházi igényeket megfelelő konstrukciókkal. Másrészt az egyházi alaptevékenység, vagyis a hitélet támogatására vonatkozóan is megszületett az elvi megegyezés. A harmadik nagy téma az egyházi ingatlanok ügye, amelyek egy részét természetben, más részét pedig pénzbeli térítés formájában 2011-ig teljesíti az állam.
(14.10)
Konkrét kérdéseire válaszolva:
1. Emlékeztető készült, amelyet mind a két félnek, tehát mind a Vatikánnak és a magyar katolikus egyháznak, mind a kormánynak jóvá kell hagynia.
2. Szuverenitásunkat azért sem fenyegeti itt veszély, hiszen a másik oldalról a Vatikán megbízottja: a nuncius és a katolikus egyház képviselői vettek részt a tárgyaláson, és ennek alapján született az eredmény. Tehát a magyar katolikus egyháznak meghatározó szerepe volt a tárgyalási eredményben.
3. A többi egyházat hogyan érinti? Egy olyan megállapodás van, hogy a három másik történelmi egyház elfogadja azt a megállapodást, amelyet a magyar állam, illetve a kormány köt a katolikus egyházzal.
Nos, a további menetrend: jóvá kell tehát hagyni mind a két félnek, és reményeink szerint - úgy, ahogy erről Soldano bíboros úrral is megállapodtunk - 1997. június 30-áig megszülethet a végleges megállapodás, és annak jellegétől függően döntünk, hogy ratifikálásra van-e szükség vagy sem. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem