DR. BALSAI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Körülbelül hat hónappal ezelőtt valamennyien, akik itt, a parlamentben egy új alkotmány kidolgozásán munkálkodtunk, arról értesülhettünk, hogy a kormány elfogadott egy olyan koncepciót, amely több mint egy tucat törvényt - többek között a hatályos alkotmány módosítását is - magában foglalóan gyökeres változásokat kíván az igazságügyi szervezeti és az ezzel összefüggő összes, jelenleg hatályos törvényen végrehajtani. Mindezt a nyilatkozatát tehát akkor tette a kormány - és azóta ön is nagyon sokszor elismételte -, amikor az alkotmány-előkészítő bizottság ezt a kérdést többször is megvizsgálva negatív állásfoglalásra jutott, vagyis nem támogatta sem a négyszintű bíráskodást, sem a bírói hatalom csúcsszervének számító új megoldásra vonatkozó törekvést, majd ezt követően a bizottság e döntését a parlament is megerősítette.
Decemberben tehát nyilvánvalóvá kellett hogy váljon a kormány előtt, és az azóta is folyó alkotmányozási munka is ezt támasztja alá, hogy az Országgyűlést alkotó pártok között nincs meg az a parlamenti egyetértés, amely az ott elfogadottól eltérő és ilyen rettenetesen nagy horderejű kérdésekben eltérő kormányzati álláspontot támogatna. Már akkor fölmerült bennünk a kétely - és azóta csak fokozódott -, amikor létrejött a parlament alkotmányügyi bizottságának egy albizottsága a kérdés kivizsgálására, hogy vajon megalapozott-e, rendesen előkészített-e és különösen a kívánt célokat szolgálja-e az az elképzelés, amely most meg kívánja terhelni a kormányzati ciklus utolsó évében a törvényhozást egy olyan törvénykezési, törvényhozási csomaggal, amelyben a minimális szakmai - hangsúlyozom: szakmai - egyetértés sem látszott körvonalazódni. És ennek egyik legfényesebb bizonyítéka az imént föltett és elmondott kérdés, hogy miért titkolódzik a kormány az egyik legfontosabb változtatásra vonatkozó kérdést illetően a tervezett felsőbíróságok vagy táblabíróságok székhelyével kapcsolatban.
Most már lassan kiderült, hogy van oka titkolódzni, ugyanis az az oka a kormány ezen magatartásának, hogy fogalma sincs arról sem, hogy legyen-e ilyen intézmény vagy sem. Hiszen tegnapi dátummal elolvashattuk a Magyar Bírói Egyesület - tehát az érdekeltek - véleményét, akiktől az egész koncepciót illetően mindig mint szerzőktől értesültünk elképzeléseiről, hogy jelenleg nem is látják olyan indokoltnak a kérdést, amely egyáltalán a táblabíróságok nemcsak hogy elhelyezésének, de bevezetésének kérdését is magában foglalná. Ezért a kérdés, miniszter úr: valóban van megalapozott tervük és valamilyen konszenzuson alapuló elképzelésük arról, hogy hol és hány táblabíróság lenne a kormány szándékai szerint? (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem