DR. VERES JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága 1997. március 20-án, csütörtökön a kivételes eljárás szabályainak megfelelően lefolytatta a mezőgazdasági termelők adózási feltételeit meghatározó egyes törvényes módosításáról szóló, T/3863. számú törvényjavaslat vitáját.
A bizottság tagjai a vita során figyelembe vették azt a körülményt, hogy a kormány beterjesztett módosító javaslatai több héten át tartó egyeztetési folyamat eredményeképpen kerültek a Ház elé. Az egyeztetési folyamatban sok érdekképviseleti szervezet kifejtette véleményét, így a bizottsághoz is eljuttattak több írásos álláspontot. A bizottság úgy ítélte meg, hogy a beterjesztett javaslatok pontosabbá, egyértelműbbé és az adózók számára kedvezőbbé teszik az 1997-re érvényes szabályokat.
(10.10)
További pontosítást és egyértelműsítést szolgáló javaslatokat fogadott el a bizottság a későbbiekben. A bizottság a benyújtott képviselői módosító javaslatok közül csak azokat támogatta, amely módosító javaslatok a további egyértelműsítést szolgálták; így például Kertész István azon javaslatát, mely a sokak által félremagyarázott önfogyasztás adómentességét teszi egyértelművé; természetesen az ennek érdekében felmerült kiadások el nem számolhatóságát kimondva a költségek között.
A kormány eredeti javaslatával szemben két pontban alakult ki a bizottságban más vélemény.
Elsőként az őstermelői igazolvány kiállításakor adandó nyilatkozat tartalma körül bontakozott ki jelentősebb vita a bizottságban. E vitában elhangzott, hogy az őstermelők érdekének inkább megfelelne a javaslatban szereplő általános megfogalmazással szemben az a konkrét javaslat, amely szerint a saját gazdasággal való rendelkezésről szóló eredeti nyilatkozatot a termőföld esetében pontos helyének megjelölésével, illetve az állattartásra alkalmas épületek adataival is ki kellene egészíteni. Ilyen módon fokozatosan kialakulhatna a tényleges földhasználatot rögzítő nyilvántartás, mely később a termelői támogatások folyósításának is alapját képezhetné; illetve csökkenthetné az olyan kirívó esetek lehetőségét, hogy almaültetvénnyel nem rendelkező személy is értékesít őstermelőként gyümölcsöt. Az imént hallhattuk az államtitkár úr expozéjában, hogy ez a szabály semmiképpen nem jelenti a későbbiekben - még a József nádor téren sem - bármifajta vagyoni adóztatásnak az alapját. A bizottsági vitában ugyanez a vélemény is megfogalmazódott.
Másodikként abban a pontban alakult ki érdemi vita, hogy ismét mezőgazdasági őstermelői körbe sorolt, saját gazdaságban termelt szőlőből előállított szőlőmust, szőlőbor esetében a 4 millió forintra felemelt bevételi értékhatár csak abban az esetben érvényesülhessen, ha az őstermelő e termékeit kizárólagosan kifizetőnek értékesíti. E feltételek beiktatása a törvénybe összhangban van az elmúlt hónapokban történt más törvénymódosításokkal, amelyek a legális borforgalmazás erősítését szolgálták, illetve a nem legális forgalmazás szankcionálásának a lehetőségét teremtették meg.
E most elfogadásra javasolt módosítás is azt szolgálja, hogy a bort szőlőből, saját termelésű szőlőből előállító mezőgazdasági termelők a terméküket a legális forgalmazói körben értékesítsék, hisz ez feltétele a továbbiakban annak, hogy az őstermelőkre érvényes kedvezményes adózási elszámolásokat alkalmazhassák. Ez a módosítás teljesen összhangban van valamennyi, a sajtóban is megnyilatkozó érdek-képviseleti szervezet, szakmai szövetség álláspontjával; így jó, mivel ajánlható elfogadásra a továbbiakban.
A kérdésben megmutatkozó összhangot az is példázza, hogy erre a módosításra egymástól alig különböző szövegszerű javaslatot tett Csépe Béla és Rusznák Miklós kereszténydemokrata képviselőtársunk, valamint Gombos András, Francz Rezső, Matyi László, Kertész Zoltán, Gazdag János koalíciós párti képviselők.
A bizottsági vita alapján javaslom elfogadásra a T/3863/18. számú ajánlás I. fejezetének 1-11. terjedő pontjait, majd pedig e pontokkal kiegészítve a beterjesztett törvényjavaslatot. E javaslatomat az is alátámasztja, hogy a költségvetési és pénzügyi bizottság a módosításokat egyhangúlag - az ellenzéki képviselők "igen" szavazatával is - javasolja a parlamentnek elfogadásra.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem