DR. SEPSEY TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum vegyes érzelmekkel támogatta a törvényjavaslatot; vegyes érzelmekkel, mert ennek a törvényjavaslatnak a tárgyalására legalább egy évvel hamarabb sort kellett volna keríteni. (Felzúdulás a kormányzó pártok padsoraiban. - Hangok ugyanonnan: Négy-öt évvel!)
A honvédelmi miniszter úr által beterjesztett törvényjavaslat jogilag igen csekély változtatást tartalmazott az 1994-ben elfogadotthoz képest. Ezért mód és lehetőség lett volna az Országgyűlésnek ebben az igen kényes kérdésben, amely magyar állampolgárok tíz- és tízezreit érinti, már hamarabb dönteni.
Támogattuk a törvényjavaslatot annak fogyatékosságai ellenére. Igen komoly fogyatékossága, tisztelt képviselőtársaim, hogy önök két éven keresztül nem engedték, hogy az egykori hadiárvák megkapják az 50 ezer forintos egyösszegű térítést. Két éven keresztül várták, hogy megkapják, de nem volt rá lehetőség.
A Magyar Demokrata Fórum olyan módosító javaslatot terjesztett be, amely nagyon hasonlított egy kormánypárti módosító javaslathoz: az időközi infláció hatását küszöböljük ki, és az egyösszegű térítések díját az Országgyűlés emelje meg. Tudniillik aki tisztában van az ország gazdasági helyzetével, tudja, hogy az 1994-ben megállapított egyösszegű térítések vásárlóértéke 1997-ben nem azonos a két és fél évvel ezelőtt megállapítottal.
Tehát amikor lelkendezve bejelentjük, hogy a jogosulti kör kiterjed igen sok egykori hadiözvegyre, hadirokkantra és hadiárvára, akkor azért meg kell mondanunk, hogy vásárlóértékét tekintve 25 százalékkal kevesebb összeget fognak kapni, mint azok, akik az 1994-es törvény alapján már ilyen térítésben részesültek - holott ugyanúgy elvesztették a fél karjukat vagy mind a két lábukat, ugyanúgy elvesztették a férjüket vagy az édesapjukat. Tehát e tekintetben igen fájlaljuk, hogy az Országgyűlés nem érezte át ennek a döntésnek a felelősségét, és nem tette lehetővé, hogy az egyösszegű térítés mértéke az inflációt kövesse.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem