DR. VARGA LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ötven évvel ezelőtt a Demokrata Néppárt - amely a jelenlegi Kereszténydemokrata Néppártnak nemes elődje - megnyerte a választásokat, és úgy a parlamentben, mint a népszerű lapjában, a "Hazánk"-ban szabadon nyilatkozott, és bírálta a kormányt. Élt a parlamenti képviselők véleménynyilvánítási szabadságával úgy a gyűléseken, mint egyéb helyeken.
A Demokrata Néppárt 1949-ben válaszút elé került, mert a kormány részéről feltették a kérdést: abbahagyja-e a bírálatát úgy az újságban, mint a parlamentben. Amennyiben nem, és nem támogatja a rendszert, megszüntetik. A Demokrata Néppárt minden tagja egyhangúlag elutasította ezt a fenyegető ajánlatot, és 1949 februárjában a működését felfüggesztette. Nem akarok történelmi dátumot adni, de úgy érzem, hogy ezzel lehúzták Magyarországra a politikai és szellemi vasfüggönyt, mert ettől az időtől kezdve már senki nem élhetett a véleménynyilvánítás szabadságával - nem beszélek a sajtószabadságról. Úgy érzem - ez a kérdésem lényege -, két generáció nőtt fel úgy, hogy az emberi jogokról nem hallott, nem ismerte; s amit nem tudunk és nem ismerünk, az nem létezik. Így nem tudta megtanulni, hogy az emberi méltóságát biztosítja az emberi jogok gyakorlata, a jellemét és egyéniségét, annak értékét növeli. Ami talán a legfontosabb, hogy az országnak ezzel válik cselekvő részévé, és nemcsak lakója, hanem jogait gyakorló polgára lesz.
Ezért kérdezem az államtitkár urat: annak ellenére, hogy a miniszter úr évekkel ezelőtt lehetőséget adott, hogy az Apáczai Csere János Gimnáziumba elmenjünk, és megkezdődött - legalábbis így nézett ki - az emberi jogok ismertetése és tanítása, kérdezem, hogy azóta mi történt, és mi a jelenlegi helyzet az emberi jogok iskolai tanítása és ismertetése terén? Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem