SZENTKUTI KÁROLY

Teljes szövegű keresés

SZENTKUTI KÁROLY
SZENTKUTI KÁROLY (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Azonnali kérdésem feltételének közvetlen kiváltó oka az előző héten alkalmazott osztrák határ-ellenőrzési szigorítások hatása volt a hegyeshalmi határforgalomra, melynek következménye - igaz, csak pár napig, Kuncze Gábor belügyminiszter határozott fellépésének köszönhetően is - 12-15 órás várakozási idő volt a tehergépjárművek számára. Ez a néhány napig tartó kamiontorlódás különleges helyzetben állt elő, ugyanakkor jól rávilágított a normális menetrendben is meglevő gondra: a határátlépésre várakozó kamionok felsorakoztatásának, elhelyezésének megoldatlanságára.
Tudom, hogy e kérdéskör kezelése nem kizárólag a közlekedési tárca feladata, hisz szükséges a konstruktív együttműködés az ELMKA, a VPOP, a határőrség és az osztrák fél részéről is, mégis úgy vélem, hogy a kamionok megfelelő felsorakoztatásában, a megfelelő közlekedési rend kialakításában a közlekedési tárca segítsége az elsődleges.
A probléma gyökere abból adódik, hogy a kamionok egy régi szervizúton kanyarodnak a határhoz, elzárva a normális közlekedés lehetőségét a személyautók elől a határ előtt megépült benzinkúthoz és üzletközponthoz. De a sorakozó kamionok akadályozzák a 10-es út forgalmát, a lehajtók és a felhajtók biztonságos használatát is. A kamionsofőrök a kulturált várakozási lehetőségek hiánya miatt türelmetlenek, atrocitásokra is gyakran sor kerül. Magyarország nyugati kapujában balkáni állapotok tapasztalhatók.
A közlekedési tárcánál már több mint egy éve szorgalmazom a helyzet javítását, dr. Lotz Károly miniszter úr legutóbbi válaszlevele némi reményt ad a megoldásra. Kérdésem a következő lenne: az államtitkár úr (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a múlt heti osztrák határellenőrzési szigorítás fényében lát-e lehetőséget a határhoz vezető kamionút szélesítésének felgyorsítására, egy kulturált kamionparkoló kialakítására akár külföldi tőke bevonásával is?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem