RUSZNÁK MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A kormány az új évben sem tétlenkedett a megszorító intézkedések területén, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és - gondolom - az ország más megyéjében is az elmaradott térségekben több helyi önkormányzat kikerült a hátrányos helyzetű kategóriából, ami jelentős támogatásmegvonással járt együtt.
Ezeken a településeken az önkormányzatok és én magam sem igazán értem ezt az új besorolást, ami azt jelenti, hogy a település megszűnt mint hátrányos helyzetű önkormányzat. Ez nem lenne biztosan baj, ha ez valóban így lenne, de nem így van, mert ez azzal jár, hogy csökkentik a normatív támogatásokat, vagy rosszabb esetben meg is vonják azokat. Akik ezeken a településeken élnek, ők érzik a legjobban, hogy sorsuk nem igazán fordult jobbra, hisz a munkanélküliség 20-30 százalékos, és a helyzetük kilátástalan; hacsak attól nem lettek fejlettebbek, hogy a telefon, a gázvezeték a községen keresztülmegy, de a lakosságnak csak a töredéke képes megfizetni a gázbevezetés és a telefon óriási költségeit.
A kormány hosszú ideje ígérgeti egyes elmaradott térségek megsegítését - ide tartozik Zemplén térsége is, ezen térség megsegítését -, azáltal, hogy a hátrányos helyzete miatt különböző preferenciák biztosításával vállalkozói övezetet hoznak létre. Ez jelentős adókedvezményeket biztosítana a befektetőknek; ezt egy kormányhatározattal meg lehetne oldani. Ehelyett úgy tűnik, mintha nem az ésszerű munkahelyteremtés, hanem a térség önkormányzatai normatív pénzügyi támogatásának csökkentése lenne a kormányzat elsődleges célja, legalábbis erre utalnak az MSZP-SZDSZ-koalíció ésszerűtlen pénzügyi megvonásai.
Kérdezem ezért államtitkár asszonyt, hogy miért került ki több hátrányos helyzetben lévő önkormányzat a hátrányos helyzetű kategóriából. Van-e mód ezen rossz döntésen változtatni? Várom államtitkár asszony válaszát.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem