DR. VARGA LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Államtitkár Úr! Ez a magyarázata majdnem rosszabb volt, mint az előző heti. (Dr. Torgyán József: Így van! Helyes! - Szórványos taps a Független Kisgazdapárt soraiból.) Ugyanis ön jogi és egyéb kimagyarázásokkal akarja elintézni azt az alapvető kérdést, tisztelt államtitkár úr, hogy amilyen módunk és lehetőségünk van, kapcsoljuk be az összmagyarságot egy ilyen új Nemzeti Színház felépítésébe. Ha nem jelentkeznek, az más kérdés, de adjuk meg a lehetőséget! Hogy jelentkezzen akkor, amikor nincs is más lehetősége?
Kérem, igen tisztelt államtitkár úr, egy marosvásárhelyi vezető személyiség volt nálam, a múlt héten erről beszéltünk, s mondom: te ki vagy? Azt mondja, magyar. Miért kérdezed? Mondom: az államtitkár úr azt mondta a múlt héten nekem, hogy te román állampolgár vagy csak. Azt mondja, ezt még a román állampolgárok sem mondják nekünk, mi magyarok vagyunk. (Dr. Torgyán József: Szégyen az államtitkárra meg a kormányra! - Zaj.) És ma Emil Constantinescu államelnök, igen tisztelt titkár úr, jobban kinyúl a Romániában lévő magyarságért, mint az államtitkár úr és a Művelődési és Közoktatási Minisztérium. (Közbeszólások: Sajnos, hogy ilyen vezetés van. - Így van! - Szórványos taps a Független Kisgazdapárt és a Kereszténydemokrata Néppárt soraiban.)
És nem magyarság ítélőszékét kell felépíteni, hanem azt kell megtenni, hogy mindenki, aki a magyar ügyekkel vagy a határon kívül élő magyar nemzetiségi ügyekkel foglalkozik, az ne hivatalnok legyen, és ne ügydarabokat intézzen, hanem az összmagyarság sorsát nézze. És úgy érzem, azért is nem tudom elfogadni a választ, mert épp az hiányzik belőle, ami kinyújtást jelent az összmagyarság felé, hogy együtt vagyunk, nagyon nehéz időkben is együvé tartozunk, és az államtitkár úr lezárta, egy vasfüggönyt tett ez elé, s jogi kérdést csinált az összmagyarság ügyéből. Nem fogadom el, kérem, a választ. (Taps a Független Kisgazdapárt és a Kereszténydemokrata Néppárt soraiban.)
(15.30)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem