KOVÁCS KÁLMÁN

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Az igazság az, hogy nagyon súlyos örökséget vett át a kormányzat, hiszen a mintegy 35 ezer kilométernyi országos közúthálózaton mára körülbelül 190 milliárd forintnyi elmaradt fenntartási munka vár ránk. Ez az érték körülbelül a '94-es felmérés állapotát tükrözi, és az elmúlt 15-20-25 év alatt halmozódott föl.
Sajnos 1997-ben is csupán 13,7 milliárd forint jut az Útalapból és egyéb forrásokból ezekre a célokra. Ha figyelembe vesszük, hogy az úthálózat éves amortizációja mintegy 40 milliárd forint, akkor egyértelmű, hogy a jelenleg rendelkezésre álló pénzeszközökkel tovább romlik az utak állapota. Ezért annak érdekében, hogy az úthasználat szintjét, színvonalát valamelyest megőrizzük, elsősorban a forgalom biztonságát veszélyeztető hiányosságok megszüntetésére kell törekednünk.
Ami Békés megye közúthálózatát illeti: 1996-ban - az országos átlagot meghaladóan - 700 millió forintot fordítottunk fenntartásra, illetve rehabilitációra, ezen belül fenntartásra 170 milliót. 1997-ben, bár az összes előirányzat valóban csökkent, ezen belül a fenntartásra szánt összeg 31 millió forinttal nőtt, képviselő úr, és nem csökkent. Ennek ellenére ez az érték is természetesen messze elmarad a kívánalmaktól. A teljes csökkenés oka, hogy a Phare-hitelből megvalósuló útvonal-rehabilitációs munkáknál az előirányzottnál valamivel kevesebbet, csak 228 millió forintot tudtunk tervezni.
Azonban szeretném elmondani a képviselő úrnak, hogy a közlekedési kormányzatnál valamennyien tisztában vagyunk azzal, hogy a közutak fenntartására fordítható összegek növelése elengedhetetlen feladat a kormányzat számára, és ezért a kormány elé terjesztjük az Útalap reálértékének növelését azzal a céllal, hogy az Útalap-források legalább az országos közutak, főutak szintentartó, fenntartó munkáihoz elegendőek legyenek. Ebben várom képviselő úr támogatását is majd a parlament előtt. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem