DR. TOKAJI FERENC

Teljes szövegű keresés

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Ez év januárjában a választókörzetem polgármesterei, alpolgármesterei, továbbá Sarkad és kistérségének képviselői, vállalkozók, illetve lakossági fórumokon részt vevők kérték, hogy e kérdés hangozhasson el a szaktárca felé. Ugyanis Békés megye közútjainak - különösen mellékútvonalainak - állapota folyamatosan romlik.
E konzultációkat követően többször utána jártam az ügynek, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy a megye úthálózatára fordítható összeg 1997-ben 50 millió forinttal kevesebb, mint az előző évben. Ha ehhez az inflációt is hozzáadjuk, akkor az értékvesztés meghaladhatja a 200 millió forintot is. Ezt igen furcsállom, remélem az információ téves, ugyanis a térség jelenlegi viszonyai között ez rendkívül nagy összegnek számít. Ha a kiesést az önkormányzatoknak - különösen a kistelepülések önkormányzatainak - kellene pótolni, azok erre teljesen képtelenek lennének. Itt jegyzem megy, hogy a Közútkezelő munkáját mindvégig elismerés illette.
Aki ismeri a főútvonalak mellett mellékútvonalaink állapotát, azok nem tudják elfogadni azt az állítást, hogy a megye úthálózata átlagosan jó, ezért kevesebb a költségvetés. Különösen aggasztó, ha arra gondolnak, hogy az 1997. évi támogatást netán 1998-ban, majd később bázisként kívánják felhasználni vagy annak tekinteni. A jelenlegi állapotokból kiindulva a közeljövőben egyes szakaszok úthálózat helyett lassan folthálózattá kezdenek átalakulni, hisz csak kátyúzás folyik, és nem tényleges útburkolás.
Kérdésem: átgondolásra kerül-e az 1997-re megállapított útfenntartásra és -felújításra szánt összeg? Továbbá: ezen összeg lesz-e a bázis 1998-ban, valamint kiszámításra került-e már az, hogy a jelenlegi támogatási rendszerrel az elmaradt munkák miatt milyen nagyságrendű kár keletkezhet? Csak a magánvéleményemet mondhatom: félő, hogy a kár nagysága a közeljövőben akár milliárdos nagyságrendű is lehet.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem