DR. SZILI KATALIN

Teljes szövegű keresés

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő Úr! Elég nehéz helyzetbe hoz a képviselő úr formailag, hiszen két percben kell önnek hat kérdésére és egy megjegyzésére válaszolnom. Igyekszem nagyon röviden, a teljesség igényével megtenni ezt.
1. Hazánk 3224 barlangjának kétharmada áll országos védelem alatt, 125 kiemelkedő jelentőségű, fokozottan védett természeti érték. A Mátyáshegyi-barlang - amit képviselő úr kérdésében feltett - felszíne 1978 óta a Budai Tájvédelmi Körzet részeként védett. A Ferenc-hegyi-barlang felszíni védelmét a területi övezeti besorolás garantálja, a József-hegyi-barlang nagy része természetvédelmi kezelésben álló állami tulajdon, ami a védetté nyilvánítás befejezésétől függetlenül is garantálja a védettséget.
2. A természet fintora valóban, hogy esetenként szakembereket kész helyzet elé állítva, a mélyben húzódó barlangok védelmét a világon talán egyedülálló módon, egy szinte teljesen kiépült fővárosi lakónegyed alatt kell biztosítani. Sőt hozzáteszem: ezeknek a barlangoknak a felfedezését időnként éppen az építkezések, tehát a felszín alatti beavatkozások teszik lehetővé.
3. A térségben közel 30 kilométer összhosszúságú, különleges oldásformákban és ásványkiválásokban gazdag barlangjárat-hálózat található. Ezeknek a legnagyobbjai körülbelül 70 méter hosszúságú, különböző változatokban találhatók.
4. Az év elején hatályba lépett új természetvédelmi törvény teremtette meg a barlangokkal kapcsolatosan egyáltalán a szolgalmi jog lehetőségét, és ennek az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését.
5. A még ismeretlen barlangok felderítésére a Központi Környezetvédelmi Alapból kívánunk forrásokat biztosítani.
6. Barlang betemetéséről egyetlen esetben sem történt intézkedés. Olyan esetekben, ahol utat vagy bármi infrastruktúrát befolyásolt volna, oldalról biztosították a megközelíthetőséget.
7. Ez a megjegyzésére vonatkozik... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Köszönöm, elnök asszony. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem