DR. PUHA SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. PUHA SÁNDOR
DR. PUHA SÁNDOR (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnöknő. Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A kérdést én is a miniszter úrnak szerettem volna föltenni, de gondolom, az államtitkár úr is megnyugtató választ tud nekem adni.
Még 1995-ben fogadta el a parlament nagy többséggel egy négyes törvénycsomag részeként az állategészségügyről, az Állatorvosi Kamaráról, az élelmiszerről és a takarmányokról szóló törvényeket. Ezek a törvények még '95. december 1-jén, illetve '96. július 1-jén léptek hatályba. Egyúttal korábbi szabályozásokat is hatályon kívül helyeztek a törvények, így az élelmiszerekkel kapcsolatban a 10/88. MÉM-SZEM-rendeletet, az 5/92. FM-NM-rendeleteket vagy az állategészségügyről szóló '81-es 3. számú törvényerejű rendeletet, valamint az azt módosító '91-es, illetve '93-as törvényeket.
A hatályukat vesztő rendeletek az Állat-egészségügyi Szabályzatban voltak egységes szerkezetben megjelentetve. Mivel az itt szabályozott kérdések rendeleti újraszabályozása elkerülhetetlenül fontos az említett törvények érvényesüléséhez, ezért az említett törvényekben adott felhatalmazások alapján már meg kellett volna jelenniük a miniszteri rendeleteknek, például az élelmiszer-előállításról és -forgalmazásról, az élelmiszer-megsemmisítésről vagy az élelmiszer-ellenőrzés rendjéről, és az állategészségüggyel kapcsolatos miniszteri rendeleteknek is, többek között az állati hullák ártalmatlanná tételéről, a járványos betegségekkel kapcsolatos eljárásokról, az élelmiszer- és takarmányhigiénéről szóló vagy a magánállatorvosok tevékenységével kapcsolatos rendeleteknek.
Állatorvosként figyelemmel kísértem a rendeletalkotás folyamatát, és tudom, hogy az Állat-egészségügyi Szabályzat már tavaly év végén elkészült. A szakma türelmetlenül várja megjelentetésüket; természetesen az egész társadalom érdeke a mielőbbi szabályozás.
Kérdésem, hogy mind az Állat-egészségügyi Szabályzat, mind az említett törvénycsomaggal kapcsolatos más, még hiányzó rendeletek mikor jelennek meg, mi a késlekedés oka.
Várom válaszát, államtitkár úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem