DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Átnézve az 1997. évi március 4-ei Országgyűlés hiteles jegyzőkönyvének azt a részét, amelyben képviselőtársaim a T/3712. számú törvényjavaslatot vitatták a gazdasági reklámtevékenységről, és amihez én magam korábban kétszer is - utoljára néhány hónapja - már elutasított országgyűlési határozati javaslatot nyújtottam be, március 3-án pedig 10 módosító javaslatot, örültem, hogy a Ház minden részén a törvényjavaslatot szükségesnek és fontosnak, de minden részén nem kifogástalannak, nem hibátlannak állították be, hiszen a módosításra egy ilyen jó és szükséges törvény is rászorul. Hiszen minden épeszű ember az egypártrendszer se sava, se borsa ilyen reklámját, mint "cipőt a cipőboltból vásároljunk", csak valamilyen vállalati reklámkeret gondolkodást, ízlést, gazdasági hatékonyságot nem igénylő pénzkidobásának tekintette. Ennél rosszabb csak az lehetett volna, ha, mint a humoristák - nem véletlen, hogy a humoristák szóvá tették, hogy a Szaharában helyezünk el olyan reklámokat, hogy viseljen gyakran hócipőt.
Örvendetes volt számomra, hogy a piacgazdasági igényű törvényjavaslat a dohánytermékek, a gyógyszerek és a gyógyhatású készítmények, valamint a szeszes italok, az erkölcsöt sértő vagy droghatású készítmények reklámozására is kitért, holott néhány esetben voltak pontatlan definíciók, amelyek finomításra szorulnak.
Fontos lenne, hogy a szőlőtermelő gazdák érdekeit, ha lehet, jobban figyelembe véve - mert ez hazánk jelentős populációjának megélhetését érinti, de a kisebb létszámú hazai dohánytermelőket is sújthatja -, közmegelégedésre, a sérelmek feloldásával rendezze.
Nem tartom egzaktnak a bírság meghatározását sem. Jó lenne megjeleníteni, mit értünk bírság alatt. Hiszen elkülöníthetünk többfélét: államigazgatási eljárásban kiszabható bírságot, végrehajtási bírságot, szabálysértési pénzbírságot, fogyasztóvédelmi bírságot. Ha a fogyasztóvédelmi bírságról van szó, akkor ennek a jogi lehetőségének a fogyasztóvédelmi törvénnyel egyidejűleg kell hatályba lépnie, mivel jelen esetben még a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, Főfelügyelőség nem szabhat ki fogyasztóvédelmi bírságot. Tisztázandó még a fogyasztóvédelmi bírság felhasználhatóságának célja és módja. Esetleg a költségvetés bevételi tényezője lesz? Elő kell írni, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az általa meghozott államigazgatási határozat alapján azonnali elrendelés esetén a végrehajtás során jogosult legyen az egyetemleges felelősség költségére a jogellenes reklámot leszereltetni.
Egyetértek azzal a felvetéssel is, amely a reklámozást a közoktatási és egészségügyi közintézményekből kitiltaná, illetve a közhasznú kulturális események meghirdetését, amennyiben ezeknek nincs nagyobb, a tanulók szüleit vagy a betegeket terhelő anyagi kihatása.
A tíz benyújtott módosító javaslatomban részletkérdésekkel foglalkoztam, és remélem, hogy ezek elfogadása után magát ezt az alapjaiban jóindulatú törvényt pártunk meg fogja szavazni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem