GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt örömmel üdvözli a tervezetet, amely az Apostoli Szentszék és a Magyar Állam között már elkészült. Hisszük, hogy a történelmi egyházak történelmi felelősséget gyakorolnak majd, hisz az a bibliai üzenet, hogy "Elmenvén azért tegyetek tanítványokká minden népeket", mely minden történelmi keresztény, keresztyén egyház kötelessége, teljesülni fog, és ezért örülünk, hogy a protestáns egyházak is követni fogják.
Bízom abban, hogy a megkötött tervezet alapján az állam és az egyház szétválasztásra kerül, de előtte nagyon fontos feladatot kell megoldani, elsősorban az ingatlankérdést. Az egyházak nemcsak a maguk belső hitéletének megfelelő feladatokat végeznek, hanem - mint köztudott - az egészségügy, az oktatás és az élet úgymond számos "világi" feladatát is végzik. Ezért az ahhoz jogosan jár - a munkás jogosult az ő bérére, hozhatnánk ezeket a bibliai példákat is, természetesen ugyanazokat a jogosítványokat, anyagi lehetőségeket meg kell kapniuk az egyház intézményeinek is, mint a világiaknak. Sajnos, ez eddig nem történt meg.
Mondok csak egy példát. A Lónyay Utcai Református Gimnázium nem kapta vissza eredeti épületét. Egy új helyen, a Jázmin utcában kapták meg, s az épületet a református egyház sokkal több költséggel tudja fenntartani. A járulékos, úgymond az elmaradott területet, pontosabban a pótlólagos költségeket meg kellene fizetni. Talán nemcsak szavakban, hanem örülnénk, ha a tisztelt kormányzat tettekben is bizonyítana. Ez csak egy példa. A többi történelmi egyháznál is megtapasztalhatók ezek a problémák.
Egyik hibának tartom még, hogy a papi, a kántori, a harangozói földekből, amelyek voltak -, sajnos, ez a hajó már elment, pedig a Független Kisgazdapárt véleménye szerint vissza kellett volna adni - lehetett volna az egyházaknak a hitéletükhöz, a megfelelő feladatokhoz több anyagi forrást teremteni.
A másik pedig, befejezésül: legnagyobb hibának tartjuk, hogy Magyarországon 100 ember alkothat, bejegyezhet egy egyházat. Nyugat-Európában 10 ezer ember kell ehhez. Sajnos, ezért van, hogy közel hetven bejegyzett egyház van Magyarországon, és így a mindenkori kormány gyakran ki tudja játszani az egyházakat egymás ellen.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
(8.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem