GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Pár nappal ezelőtt, május 26-án három vállalkozói érdek-képviseleti szervezet tiltakozó nagygyűlést tartott, melyre meghívták a miniszterelnök urat és az illetékes minisztereket. Sajnos ezen a nemcsak szakmai, hanem politikai jellegű tiltakozó nagygyűlésen a kormány csak hivatalnokokkal képviseltette magát, tehát politikusok, sem a miniszterelnök úr, sem a miniszter, sem a politikai államtitkár úr nem vettek részt.
A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt azért tartja rossznak ezt a megoldást a kormány részéről, mert ez nemcsak szakmai feladat, hanem kifejezetten politikai feladat. Tudniillik a költségvetési vita során, amikor több tíz kilónyi anyag hever majd a képviselők asztalán, munkapadján, nagyon nehéz az egyes érdekképviseletek által is követelt számokat, gazdasági célokat már akkor a kormány - úgymond - gazdaságpolitikájába bedolgozni. Most, még a nyári szünet előtt kiváló alkalom lenne, hogy például ez a három érdek-képviseleti szervezet - mely az iparosokat, kiskereskedőket, kereskedőket képviseli, hisz az IPOSZ, a KISOSZ és a FUVOSZ átfogja a kereskedők, kisiparosok érdek-képviseleti szervezetének nagy részét - közvetlenül megismerte volna azokat a gazdaságpolitikai célokat, nemcsak a vezetőik, hanem az ottani hangulat alapján; amikor sajnos szinte kifütyülték a hivatalnokokat, mert nem a hivatalnokok tehetnek arról, ha a kormány nem eléggé vállalkozásbarát, csak szólamokban az, de valójában tettekben nem az.
Tehát ezért mi, a Független Kisgazdapárt, abból indulunk ki: amikor hét-nyolc évvel ezelőtt eldöntötte a magyar társadalom, hogy egy polgári demokratikus rendszert akar építeni, akkor a társadalom alapját a polgárosodásra, a polgárokra építette. Ez vonatkozik természetesen a parasztpolgárosodásra - amiről most idő hiányában nem tudok beszélni -, a Németh Lászlóék által megálmodott parasztpolgárosodásra, ami közvetve összefügg, hisz a parasztember is csak akkor tudja eladni a terményét, termékét, ha van fizetőképes kereslet. Magyarországon épp ez az egyik ok, hogy nincs megfelelő belföldi fizetőképes kereslet, megszűnt az a polgári réteg, amely meg tudná venni megfelelő áron az élelmiszert.
Rátérve a vállalkozók követelésére:
A három érdek-képviseleti szervezet - amely gyakorlatilag 400 ezer kisüzem tulajdonosaitól kapta a megbízatást - azt hiányolja a kormánynál, hogy most programot ugyan készít, de kicsit talán ez választási fogásként is értékelhető, hisz eltelt három év a szociálliberális kormányzás alatt, és azok az intézkedések nem születtek meg. Gondolok arra, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak nemcsak a mezőgazdasági vállalkozók, hanem azok a kisipari vállalkozók, suszterok, szabók, azok a hagyományos kisipari szakmák például, ahol nemigen tudják megfizetni még azt az 1800 forint egészségügyi hozzájárulást sem, amellyel mindenkit megterheltek. És főleg az, hogy bizonyos szakmák - amelyek ma már hiányszakmáknak nevezhetők - továbbképzése, az újraképzés helyzete gyakorlatilag megoldatlan.
Mire gondolok? Hatalmas munkanélküliség van vidéki kisvárosokban, falvakban. Régen a hagyományos magyar településszerkezetekben megvolt minden faluban a cipész, a szabó, fodrász, azok a hagyományos kisiparosi szakmák, amelyek jellemezték az adott falut. Természetesen nem az adott régi technikai színvonalon akarjuk, hanem lehet azt megfelelően - mint ahogy Nyugat-Európában van -, megfelelő technikai színvonalon is azokat a régi hagyományos szakmákat folytatni, de ahhoz kellene a továbbképzés, például a cipész, szabó szakmákhoz. Nem tudnak tanulókat foglalkoztatni, még ha tehetséges gyerekek mennének is abba az adott szakmába, mert nem tudják megfizetni, hisz a gyerek, a tanuló után is kell fizetni a különböző járulékot. Tehát itt kellene a tisztelt kormányzatnak és természetesen az Országgyűlésnek is sokkalta vállalkozásbarátabb politikát folytatni.
Ezért kérem a tisztelt államtitkár urat és elsősorban a kormánypárti képviselőket, hogy akkor, amikor a költségvetési vita során ezeket a kérdéseket boncolja a parlament, mindig gondolkodjanak abban, ne csak egy szűk számadatot nézzenek, hanem gondoljanak arra, hogy mondjuk, a falusi, vidéki munkanélküliség megszüntetése érdekében milyen fontos dolog lenne az, hogy a kormány valóban vállalkozásbarát politikát folytasson, ezeknek a kisiparosoknak, kiskereskedőknek megadja az életben maradás esélyét, és nemcsak az életben maradás esélyét, hanem a továbbélés, a fejlesztés esélyét.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem