DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Elöljáróban annyit hadd mondjak el, nekem a tekintetben lenne vitám Lezsák képviselő úrral, hogy vajon az erkölcsi megújulás kizárólagosan a történelmi egyházakhoz van-e letéve. De ez egy ideológiai vita, és azt hiszem, nem a parlament elé tartozik. (Gyimóthy Géza: Kinek a vagyoni tulajdona ez?)
Ami a konkrét megállapodás illeti, azt kell mondjam, nagyon nehéz két percben vagy akárhány percben egy olyan megállapodásról vitatkozni, amelyet egyelőre nem hoztunk nyilvánosságra, és amelyről ennél fogva mindenkinek csak hallomásból vannak értesülései. Én a magam részéről természetesen nem részletezhetem ennek a megállapodásnak a tartalmát, ezért igyekszem nagyon szőrmentén fogalmazni.
A kormány nem kötött egyetlen egyházzal sem megállapodást - erre Szabó Iván képviselő úr már utalt -, a kormány az Apostoli Szentszékkel tervez kötni egy megállapodást. Nem kíván egyetlen egyházzal sem a későbbiekben megállapodást vagy egyezményt kötni. Ezzel szemben meg kíván állapodni valamennyi magyarországi egyházzal az egyházak finanszírozásáról. Ismétlem, valamennyi magyarországi egyházzal, nemcsak a magyarországi történelmi egyházakkal.
A Szentszékkel tervezett megállapodás tartalmáról tájékoztatást kaptak a magyarországi egyházak - nemcsak a történelmi egyházak, valamennyi egyház -; és a mai napon fogják megkapni azt a koncepciót, amely a tisztelt Ház elé beterjesztendő törvényjavaslatot és törvénymódosítási javaslatokat ismerteti, amelyek elrendeznék a magyarországi egyházak finanszírozásának kérdéseit, amelyek tehát törvényben és nem a mindenkori kormány vagy országgyűlési vitáknak alárendelve normatívan szabályoznák a magyarországi egyházak pénzügyeit. Ez a javaslat, ez a tervezet, amelyet ma megkapnak a magyarországi egyházak, erről fogunk velük egy vitát, értekezletet tartani. Ennek tapasztalatai alapján fogjuk benyújtani, a Szentszékkel kötendő megállapodással egyidejűleg, egy csomagban a módosítandó törvényeket, illetőleg az egyházak finanszírozásáról szóló törvényt.
Köszönöm szépen. (Dr. Dobos Krisztina: Három éve ígérik.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem