DR. SZABÓ IVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! A műemlékvédelmi törvény parlamenti vitája és jövő heti végszavazása jó apropót ad arra, hogy hazánk egyik különleges jelentőségű műemlékegyüttesének, a fertődi Esterházy-kastélynak a sorsát felvessük.
Mint közismert, a magyar Versailles 1746-1766 között épült. Magyarország legszebb, legnagyobb barokk kastélya, kivételes szépségű kovácsoltvas díszkapuval, hatalmas díszparkkal. A XVIII. század végéig jelentős kulturális központ volt. Gazdag képtárral, porcelángyűjteménnyel, színházi és opera-előadásokkal, pezsgő zenei élettel, melyet a hajdani udvari karmester, Joseph Haydn neve fémjelez. Fertőd ugyanakkor kiemelkedő szerepet játszott a vármegyei - mai szóval élve - vezetőképzés területén is. Ezért ez az együttes hazánk páratlan kincse, egyetemes kultúrtörténeti emlék. Megőrzése, a helyhez illő hasznosítása ma már az új műemlékvédelmi törvény értelmében is kiemelkedő, és hozzátehetjük: állami feladat, hiszen méltán szerepel a kizárólagos állami tulajdonú műemlékek listáján.
A mai helyzet azonban legalábbis ellentmondásos. A kastélynak tudomásunk szerint nincs valódi gazdája, pontosabban hat van. Az elmúlt években elvégzett állagmegóvási, fenntartási munkák teherviselője vitatott, a legszükségesebb elvégzendő munkák nagyságrendje is milliárdos. Nem tudunk arról, hogy lenne olyan egységes akarat, amely meghatározná a kastélyegyüttes fő funkcióit, a hasznosítás lehetséges irányait, hogy azután ebből levezethetők legyenek a tennivalók. Összességében nem látszik a kibontakozás útja, holott olyan nemzetközi értékű és történelmi jelentőségű nemzeti kincsről van szó, ami a legmagasabb figyelemre érdemes, hiszen megőrzéséhez jelentős anyagi és kultúrpolitikai érdekeink és lehetőségeink fűződnek.
Ezért határozta el a Magyar Demokrata Néppárt, hogy országgyűlési határozati javaslatot nyújt be ebben a tárgyban. A Néppárt ugyanis úgy látja, hogy a kastélyegyüttes méltó hasznosításának garanciáit egyre inkább üzleti jellegűvé váló világunkban a parlamentnek kell felvállalnia. A határozati javaslatban kezdeményezni fogjuk, hogy a fertődi kastélyegyüttes oktatási, zenekulturális és idegenforgalmi hasznosítására készüljön komplex terv.
A kastélynak és környezetének helyzete és állapota nem egyszerűen csak műemlék-helyreállítási probléma. A funkciókijelölésnek, a helyreállítás műemléki és technikai feladatainak messzemenően figyelembe kell vennie a tágabb, közép-európai összefüggéseket is. Meg kell vizsgálni a harmonikus együttműködés lehetőségeit és feltételeit a szomszédos Ausztria hasonló jellegű és értékű műemlékegyütteseivel. Elsősorban Bécs, Kismarton, Salzburg és Fertőd kultúrpolitikai harmonizációjára gondolok, amely európai integrációnk szempontjából is fontos.
A feladatok sokrétűsége és költségigénye miatt a teljes rekonstrukció irányítását célszerű egyetlen személy feladatává tenni, aki valamennyi érintett tárca ez irányú tevékenységét koordinálná. Egyidejűleg szükségesnek tartjuk, hogy az országgyűlési határozat alapján megszülető kormányhatározat az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságában előzetesen megvitatásra kerüljön.
Az ügyben a mielőbbi döntést azért tartjuk rendkívül sürgősnek, mert a várható költségigény nagyságrendje a műemlékvédelmi törvénynek is megfelelően elkülönített, prioritást jelentő tételként az 1998. évtől kezdődően a befejezésig meg kell jelenjék magában a költségvetésben is. Tisztelettel kérem képviselőtársaimat, hogy a benyújtásra kerülő országgyűlési javaslatunk támogatásával járuljanak hozzá e páratlan kultúrtörténeti jelentőségű nemzeti műemlékünk megőrzéséhez.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem