DR. SZABÓ IVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Gyimóthy Géza felszólalásának egy részéhez szeretnék csatlakozni, amit mindjárt az elején mondott.
(8.10)
Emlékezzünk vissza arra, amikor 1990-ben - a szabad választásokat követően - egy új kormányzati és parlamenti munka kezdődött meg új stílusban. Közjogilag egészen világos volt, hogy miközben minden minisztériumnak van politikai vezetése, amit természetesen a miniszter jelenít meg, minden minisztériumnak van politikai államtitkára, akinek elsődleges feladata, hogy a parlament és a miniszter közötti kapcsolatot akkor is biztosítsa, amikor a miniszter közjogi funkciója miatt nem tud jelen lenni a parlament ülésén; ugyanakkor legyen egy olyan közigazgatási államtitkár - majd helyette államtitkársor -, aki alapvetően a szakmát műveli, politikailag semleges, a mindenkori kormányzat megtestesítője, de úgy, hogy a politikától távol tartva ők hivatottak ciklusról ciklusra átvinni a szakmaiságot, és politikai értelemben nem kötődnek a mindenkori kormányhoz.
Gyimóthy Géza felvetése most egy apropó, de az utóbbi időben tényleg nagyon gyakran látjuk azt, hogy bármilyen természetű, valamiféle protestáló gyűlés van, tüntetéssorozat van, vagy valamiféle szakmai testület közjogi értelemben véve politikai jellegű demonstrációja van, a kormány előszeretettel küld kifejezetten közigazgatási államtitkárokat, sőt lejjebb, főosztályvezetőket a minisztériumból. Szerencsétlen dolog ez, mert közjogilag tarthatatlan, hogy politikai jellegű nyilatkozatokra kényszeríti a köztisztviselői kart, amelyik maga után vonja, hogy egy kormányváltás után nemcsak a politikai szféra, hanem a közigazgatási szféra is egzisztenciális veszélybe kerül.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem