DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Hét nem múlik el már, hogy a kisvállalkozások helyzetéről az Országgyűlés ne vitatkozna. Ez is mutatja azt, hogy végveszélyben van Magyarországon több százezer kisvállalkozás. Ennek a végveszélynek az egyik demonstrációja volt hétfőn az ipartestületeknek, kiskereskedőknek és a fuvarozóknak a demonstrációja.
Túl azon, ami itt elhangzott már, hogy a vállalkozók közterhei ellen tiltakoztak, két nagyon fontos dologra hívta föl ez a demonstráció a figyelmet. Az egyik, hogy a kisvállalkozásoknak lehetetlen a hitelhez jutása ma Magyarországon, nincsenek bankok, mely bankok 500 000, 1 000 000, vagy 1,5 millió forinttal segítenék a kisvállalkozásokat. Volt olyan kisvállalkozó, aki a bankba bement és azt mondta, hogy előbb kap 50 000 000 forintot a vállalkozásához, mint 500 000 forintot, mely átsegítené őt egy kéthónapos pénzhiányán. Ezen a problémán változtatni kellene, és nyilván ezért nyilatkozott úgy a pénzügyminiszter úr, hogy megkérte a bankokat, hogy figyeljenek a kisvállalkozók érdekeire. De ez kevés, kérem szépen. A bankokat nem megkérni kellene. Erre részben olyan technikákat kellene a kormánynak kidolgozni, amelyik egyrészt kamattámogatással, állami garanciavállalással ösztönözné őket arra, hogy kis kölcsönöket adjanak; részben pedig az állam mint tulajdonos talán a tulajdonosi eszközökkel is tudna segíteni azon, hogy ezt a gazdaságpolitikát valami módon megsegítse.
A másik, ami itt szóba került, az, hogy kifütyülték Draskovics államtitkár urat ezen a demonstráción. Én azt hiszem, hogy szolgáltatott is alapot az államtitkár úr erre. Hiszen azt állítani a kisvállalkozók előtt, hogy 1997-ben mérséklődtek a közterheik, ez azt jelentette, szemben a kisvállalkozókkal, hogy nem tudja az államtitkár úr, hogy mi a valóság ma Magyarországon. Ahogy nem tudta a héten a népjóléti minisztériumi államtitkár sem, amikor azt állította, hogy nem igaz, hogy gyermekszegénység lenne ma Magyarországon; holott ezt a statisztikák bizonyítják.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem