GAÁL GYULA

Teljes szövegű keresés

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA (SZDSZ): Elnöknő! Hölgyeim és Uraim! Örülök, hogy a mai napirend előtti hozzászólásban a maastrichti konvergenciakritériumokra hivatkozott Varga Mihály képviselő úr. Korábban, amikor a kormány tette ugyanezt és bizonyos makroösszefüggésekre hívta fel a figyelmet, mindig azt a kritikát kaptuk, hogy miért kellene nekünk ezeket a kritériumokat teljesíteni, amikor nálunk sokkal fejlettebb és az Európai Unióhoz tartozó országok sem teljesítik ezeket a követelményeket - tehát miért pont Magyarországnak kellene először. Örülök, hogy megváltozott a koordinátarendszer, és most más dolgokhoz viszonyítunk, ezzel talán könnyebb lesz egyetérteni a jövőben.
Másik dolog: KSH külkereskedelmi egyenleg. Varga Mihály képviselő úr a KSH-tól vette az adatokat. Ugyanebben a KSH-jelentésben oda volt írva, hogy az első negyedéves adatok nem véglegesek. Tehát az lett volna a korrekt, ha azt mondja: az első két hónap végleges adatai alapján egyértelműen javult a külkereskedelmi egyenleg, gyorsabban nőtt az export, mint az import, a negyedévesről még nincsenek végleges adataink - erről kellett volna beszélni.
Ami az import növekedését illeti, abban pedig egyértelműen kimutatható, hogy a beruházási javak importja növekedett. Ez pedig valóban megkerülhetetlen feltétele a gazdasági növekedésnek. Tudjuk, hogy a beruházás lényegesen növekedett reálértéken az első negyedévben az előző évhez viszonyítva.
Elhangzott, hogy exportösztönzőkre lenne szükség, amikor vámpótlék-leépítést végez a kormány. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy minden külön exportösztönző nélkül, a gazdaságpolitika egészével sikerült elérni azt, hogy az 1994. évi 24 százalékról '97-ben 37 százalék az ipari termelésen belül az exportértékesítés aránya. Tehát nagyon-nagyon gyorsan növekedett az exportdinamika, kétszámjegyű növekedést lehetett kimutatni.
Ami a külkereskedelmi egyenleg romlását illeti, ezzel kapcsolatban azt is szeretném megemlíteni, hogy - nagyon helyesen - az idegenforgalmi egyenlegből átcsúszott a külkereskedelmi egyenlegbe egy bizonyos hiány. Az idegenforgalmi egyenlegben kimutatható a többlet. Ez a forint konvertibilitásának köszönhető.
Összességében a kép mégis alátámasztja a pénzügyminiszter úr múlt heti értékelését.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem