DR. KÁDÁR BÉLA

Teljes szövegű keresés

DR. KÁDÁR BÉLA
DR. KÁDÁR BÉLA (MDF): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kísértetiesen visszajönnek ebben a vitában a '93-as nézetütközések. Akkor is volt egy olyan érv, hogy a Magyar Nemzeti Bank készpénzáramlási mutatói kedvező teljesítményeket jeleznek, hiszen a készpénzáramlás mindig később jelentkezik, mint a határátlépési statisztikában kimutatható forgalom.
(10.10)
Mindenki tudja, hogy milyen külkereskedelmi mérleg volt 1993-ban. Visszatért tehát ebből a szempontból is a múlt. Én figyelmébe ajánlanám a tisztelt kormánynak, hogy az import növekedési üteme 1994-ben és '95-ben alacsonyabb volt, mint az exporté; '96 utolsó negyedében már nem, és ugyanez lesz a várható előirányzat és trend 1997-ben, és szintén oda kellene figyelni arra, hogy az importfékek kioldásának hatása a második félévben fog jelentkezni. Ami az első két hónapban jelentkezett, az csak egy hírnöke, előrejelzése annak, hogy mire számíthatunk akkor, ha semmi nem történik.
Természetesen nem szerencsés riogatni az embereket nagyobb vésszel, hiszen én magam is utaltam arra, hogy egy év rossz eredményei még nem katasztrofálisak. De erre rá fog rakódni valami a jövő évben! Tehát most kell erre felkészülni, nem pedig bagatellizálni célszerű a kérdést, amint most az előbbi megjegyzésekben hallhattunk.
Én a tisztelt kormánynak arra is felhívnám a figyelmét, hogy az idegenforgalomra csak egy mérsékelt teher róható a fizetési mérleg javításában, és hosszú távon arra is fel kell készíteni az országot, hogy a Magyarországon befektetett 16 milliárd és később nyilvánvalóan nagyobb tőke előbb-utóbb haza kívánja utaltatni a profitját, tehát ehhez kellő exporttöbbletet kell képezni, mégpedig jó időben, előre.
Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem