DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Óbuda Tsz esetében rendkívül értékes földterületek kerültek a Budapest Bank tulajdonába, a termelőszövetkezet vezetőinek és a banknak a bűnös összejátszása eredményeként.
Az Óbuda Tsz 1992-ben közel 800 millió forint hitelt vett fel a Budapest Banktól, aminek biztosítékaként a bank a termelőszövetkezet ingatlanjaira jelzálogjogot jegyeztetett be, többek között a kérdéses kárpótlási földterületekre is. A rendszerváltozás jogi megteremtése óta jól ismert forgatókönyv szerint a jelzálogjogot érvényesítették, ráadásul az előírásoktól eltérően, árverés nélkül jutott a Budapest Bank egyik 100 százalékos érdekeltségű kft.-je messze a piaci ár alatt a kárpótlásra kijelölt földterülethez.
A legfőbb ügyész úr 1995 júliusi levele szerint a jelzálogjog-szerződés, majd a vételi szerződések megkötésére a törvényi rendelkezések megsértésével, illetve megkerülésével, másrészt nyilvánvalóan a jó erkölcsöt sértően került sor, ezért a legfőbb ügyész álláspontja szerint is e szerződések semmisek.
Dr. Vastagh Pál igazságügy-miniszter 1995. július 10-ei levele szerint is az ügyben lefolytatott bírósági végrehajtás nem mindenben felelt meg az akkori jogszabályoknak. A kárpótlási földekre várók sérelmére elkövetett jogellenes budapest banki vagyonszerzést a Legfőbb Ügyészség bíróság előtt támadta meg. A földárverésre váró egykori kisemmizettek a mai napig hiába várják az igazságszolgáltatás helyreállító intézkedését.
A jogellenes helyzetet tovább fokozta a Budapest Bank, amikor a mezőgazdasági megművelési területet átminősítette építési területté, és megkezdte annak értékesítését. E tranzakcióval a Budapest Bank milliárdokkal gyarapodott.
Mindezek alapján kérdezem az igazságügy-miniszter urat:
1. Ki fogja az ismételten megkárosított kárpótlandóknak a kárát megtéríteni az Óbuda Tsz-Budapest Bank panama kapcsán?
2. Meddig jutott el a magyar igazságszolgáltatás az elmúlt két évben, hogy a nyilvánvaló törvénytelenséget megszüntessék?
3. Miniszter úr továbbra is fenntartja-e korábbi álláspontját, hogy az Óbuda Tsz kárpótlási földjeinél súlyos törvénytelenségek történtek?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem