DR. CSIHA JUDIT

Teljes szövegű keresés

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Bármennyire is mutatós a kérdésfeltevés, mégis muszáj néhány szakmai pontosítást tenni benne. Először is: a Magyar Nemzeti Bank és nem a Pénzügyminisztérium illetékes a válaszra, ilyenképpen nem is a kormány. A jegybank ugyanis mindenféle pénzpiaci műveletéről önállóan dönt. A Nemzeti Bank nem tervez egymilliárd dollár kölcsönfelvételt, azonban a korábbi gyakorlatnak megfelelően folyamatosan figyelemmel kíséri a piacok alakulását, és a megfelelő kondíciók esetén forrásbevonásról is dönt. A stabilizációs kormánypolitikai intézkedések nyomán lényegesen javultak az ország gazdasági mutatói és a legnevesebb hitelminősítők is egyre jobb minősítést adnak az országnak.
E tényezők együttes hatására jobb kamatfeltételekkel, illetve egyre alacsonyabb kamatfelárakkal tudnánk hiteleket felvenni, és így a korábbi magasabb kamatozású, kedvezőtlenebb kondíciójú hiteleket is ki tudjuk váltani. A Nemzeti Bank által folytatott aktív adósságmenedzselés eredményeként javultak az ország adósságszolgálati mutatói, és csökkentek az adósságszolgálati terhek is. Az MNB konkrét piacra lépését az is motiválja, hogy egy-egy új kibocsátással - amiről most is szó van - referenciaárat tud teremteni a többi magyar hitelfelvevő bank és vállalat számára. Például ez történt tavaly decemberben is, amikor egy szindikát hitelfelvételnél a megállapított libor plusz 0,2 százalékos felárral más hitelfelvevőknél is lehetővé tette a korábbinál jóval olcsóbb feltételek kialakulását. Tehát az az akció, amit a Nemzeti Bank ez idő szerint tervez, éppen az egyre könnyebb és könnyebb feltételek érdekében történő lépés. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem