DR. HOMOKI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Senki nem mondta, hogy a parlamentnek büntetőeljárások lefolytatásával kellene foglalkoznia. Itt arról van szó, hogy a Környei Állami Gazdaság átalakulása során a Környei Agráripari Rt.-t megalakították, amelynek könyv szerinti értéke 2,5 milliárd forint volt. Ezt a részvénytársaságot 15 millió forintért plusz kárpótlási jegyért plusz jogosulatlan E-hitelért privatizálták három kft. részére. Ez az alapja a képviselői önálló indítványnak.
Korábban már egy parlamenti vizsgálóbizottság vizsgálta a korrupciós ügyeket, melyeknek során 430 privatizációs ügy került felszínre. Ebből 35 esetben találta különösen érdekesnek a bizottság a privatizációs folyamatokkal kapcsolatos problémákat, de összességében hat esetben történt az ügyészség részéről feljelentés. A mai napig nincs tudomásunk arról, hogy ezekben az ügyekben jogerős bírósági ítélet született volna. Itt 102 állami gazdaságról van szó, továbbá a jelenleg még meglévő 28 állami gazdaság privatizációja folyamatban van, ami enyhén szólva korrupciós ügyekkel tarkított.
Ilyen körülmények között a Független Kisgazdapárt mindenképpen javasolja és indítványozza egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását annál is inkább, miután a kormánypártok - mind az MSZP, mind pedig a Szabad Demokraták Szövetsége - a választási küzdelmek során 1994-ben egyértelműen kimondták, hogy az előző kormány privatizációs korrupciós ügyeit ki fogják vizsgálni.
Az előző, a kormány részéről megalakított korrupciós vizsgálóbizottság a 430 ügyből egyetlen korrupciós ügyet nem talált. Hátha találna most az állami gazdaságok privatizációja során egy-két ügyben esetleg (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) lehetőséget arra, hogy büntető feljelentést tegyen.
Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem