DR. TÓTH TIHAMÉR

Teljes szövegű keresés

DR. TÓTH TIHAMÉR
DR. TÓTH TIHAMÉR (MDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A részletes vita ezen szakaszában két olyan módosító javaslatommal szeretnék most foglalkozni, illetve két olyan módosító javaslatomat szeretném indokolni, amely a vita eddigi tárgyalása során nem kapta meg a kormány támogatását; megkísérlem most, hátha sikerül. Egyrészt azért, mert mindkét javaslat olyan, hogy teljes mértékben egyezik az előterjesztés eredeti elképzelésével, és annak elfogadása esetén sem változtatná meg a munka törvénykönyve hatályos szövegét.
Elsőként a javaslat 4. §-ához benyújtott módosító indítványomról szeretnék szólni. Itt a kormány előterjesztése tulajdonképpen azt célozza, hogy a szakszervezeti tisztségviselőt megillető felmondási védettség abban az esetben is biztosított legyen, hogyha jogutódlás történik a munkáltató személyében. Egy módosító indítvány - most nem az én módosító indítványomra, hanem a kormány előterjesztésére gondolok - csak a hatályos szöveggel együtt kezelhető, és tulajdonképpen innen lehet az eredeti szándékot megállapítani. Megnéztem a jelenleg hatályos 28. § (2) bekezdését a munka törvénykönyvének, és itt tulajdonképpen egy időmeghatározásról van szó, amely pontosan megmondja, hogy mely időtartamig illeti meg ez a védelem a szakszervezeti tisztségviselőt.
Ha ennek a 28. §-nak a módosítás elfogadása után négy bekezdése lesz, és a négy bekezdés közül kettő - a második is és a harmadik is - úgy kezdődik, hogy az (1) bekezdésben meghatározott védelem, akkor úgy gondoltam, hogy itt felesleges ismétlésről van szó, és ugyanazt a célt, ugyanazt a hatást el lehetne érni azzal is, hogyha a jelenleg hatályos szövegbe, a 28. § (2) bekezdésébe egy mondattal beiktatnánk a jogutódlás tényét.
Amennyiben ez a módosító indítvány elnyerte volna a kormány támogatását, akkor lényegesen egyszerűbb lenne a hatályos szöveg, és nem kellene kétszer utalni az (1) bekezdésben meghatározott védelemre. Én a módosító indítványomban azt írom, a hatályos szöveg (2) bekezdéseként, hogy az (1) bekezdésben meghatározott védelem a tisztségviselők megbízatásának idejére, illetve annak megszűnését követő egy évre illeti meg, feltéve, ha a tisztségét legalább hat hónapon át betöltötte - egyezően a jelenleg hatályos szöveggel -, és egy mondattal kiegészítve, hogy ez a védelem a munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás esetében is megilleti a tisztségviselőt.
Sajnos nem sikerült kormánytámogatást szerezni ennek a rövidítő és ésszerűsítő javaslatnak - nem tudom, miért.
Egy másik módosító indítványom tulajdonképpen még ilyen nagy kárt sem okozott volna az előterjesztésben, egyszerűen csupán azt észleltem, hogy a módosító szöveg felvezetése nem korrekt; először beszél arról, hogy a (6) bekezdésből majd (8) bekezdés lesz, utána pedig megállapítja, illetve szól arról, hogy egy új (6)-(7) bekezdéssel kívánja kiegészíteni a hatályos szöveget. Véleményem szerint úgy lett volna korrekt, úgy lett volna jobb - sőt, még jobb -, ha azt mondom, hogy a (6)-(7) bekezdéssel előbb kiegészítem a hatályos szöveget, majd pedig a jelenlegi (6) bekezdésből, azt megváltoztatva fogok egy (8) bekezdést alkotni.
Ennyi lett volna némi finomítási elképzelés a két indítványban. Sajnos, egyik sem nyert támogatást, de talán még a vita további részében esetleg remény lesz rá. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem