DR. VARGA LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ennek a vitának számos tanulsága van. Az egyik, hogy Szent-Iványi István képviselőcsoport-vezető, valamint Eörsi Mátyás külügyi államtitkár úr állandóan tanítanak, ahelyett, hogy tanulnának. (Derültség és taps az ellenzéki oldalon.)
A második: nem illik mások érdemeit, nagy erőfeszítéseit vagy történelmi erényeit a maguk javára kisajátítani. Az, hogy Magyarország - hála istennek - jelentős tekintéllyel és megbecsüléssel rendelkezik a világban, az 1956 érdeme. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Akkor, amikor arról vitázunk, hogy a Külügyminisztérium milyen erőfeszítéseket tesz, meglepő hallani, hogy a duma nem akarja visszaadni történelmi kincseinket, egyházi ereklyéinket azon az alapon, hogy győztes hadseregnek joga van ilyen cselekvésekre. Akkor vajon miért nem érvel a Külügyminisztérium azzal, hogy vissza kellene adniuk, már csak azért is, mert 1956-ban ők követtek el az Egyesült Nemzetek alapokmánya ellen, sőt a Varsói Szerződés ellen brutális cselekvéseket, borzalmas károkat okozva az országnak?! Minimális lenne, hogy Oroszország törvényhozása ezt lássa be. Már voltak ilyen nagy belátások, igen tisztelt Országgyűlés, például 1940 körül, amikor Rákosi Mátyás és Vas Zoltán kimentek a Szovjetunióba, visszakaptuk az 1848-as zászlókat. Az egy elég jó csere volt.
Ugyancsak meg kell említenem, hogy igenis, helyes az az állítás, hogy a román-magyar alapszerződés idején Iliescu bizony támogatást kapott, és hogy ma jobb a helyzet és lehetőségünk van, az annak köszönhető, hogy a jelenlegi államfő, Constantinescu, kereszténydemokrata. (Taps az ellenzéki oldalon. - Derültség a kormánypárti oldalon.) Természetes, hogy önök ezen mosolyognak, mert önöknek fogalmuk sincs arról, mi az a kereszténydemokrácia. (Derültség és taps.)
Azért szavazott a Kereszténydemokrata Néppárt tartózkodóan, mert bízik az új államfőben és abban, hogy a magyaroknak hetven év után lehetőségük van részt venni a kormányban. Románia valóban nagyon ügyesen és nagyon szorgosan a NATO tagja akar lenni, mi ebben támogatjuk. De nem tudom, a magyar kormány visszakéri-e ezt, vagyis hogy a román kormány miben támogatja teljes mértékben a kisebbségeket ott.
Tehát bízunk abban, hogy a helyzetváltozásban a magyarságnak valamilyen formában jobb sorsa lesz, ezért tartózkodtunk. Igennel nem tudtunk szavazni, mert még nagyon homályos a jövő; nemmel se, mert reményünk van, de nem az önök által megkötött alapszerződésben, hanem azokban a kereszténydemokratákban, akik bíznak a magyarokkal való együttműködésben.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem