DR. SZABÓ IVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Néppárt képviselőcsoportjának tagjai a magyar-szlovák alapszerződés ratifikálásakor tartózkodtak a szavazástól. E magatartás oka az volt, hogy feltétlenül ragaszkodtunk a szlovákiai magyar pártok ez irányú írásbeli kéréséhez.
A magyar-román alapszerződés ratifikálásánál szintén tartózkodással szavaztunk, mert - bár nem tartottuk jónak az alapszerződést, sőt még a szlovákénál is gyengébbnek ítéltük - a tartózkodással jelezni kívántuk, hogy nem a szerződés felbontására, hanem kiegészítésére törekszünk.
A szerződések ratifikálása óta eltelt időszak bebizonyította, hogy az MDNP helyesen ítélte meg a helyzetet akkor, amikor több ízben kifejtette, hogy a szomszédos államokban élő magyarság helyzetének érdemi javulása nem az alapszerződések tényétől, hanem az érintett országok kormányainak politikai szándékától függ. A szlovák kormány az alapszerződés aláírása és ratifikálása óta bebizonyította, hogy egyáltalán nem áll szándékában a magyar nemzeti kisebbség jogainak tiszteletben tartása, sőt a helyzet a szerződés életbe lépésétől határozottan romlott.
Ugyanakkor megítélésünk szerint kizárólag a Ceauescu-rezsim bukása következtében a demokratikus fordulat a magyarság helyzetének az alapszerződés minimumkövetelményein való túllépést is magával hozta. Ezért a Magyar Demokrata Néppárt képviselőcsoportja a kihirdetési szavazás közjogi szerepének teljes ismeretében kifejezetten jelzésértékűnek tartja, hogy a ratifikációs szavazáskor leadott voksaitól eltérően a magyar-szlovák alapszerződés esetén nemmel, a magyar-román alapszerződés kihirdetése esetén igennel szavazzon. Kifejezi ez a szavazás a Meiar-kormány iránti teljes mértékű bizalmatlanságot, ugyanakkor a Néppárt bizalmáról szeretné biztosítani a Ciorbea vezette, az RMDSZ-t is magában foglaló román kabinetet. (Taps.)
Kedves Képviselőtársaim! Befejezésül itt ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjem Szűrös Mátyás felszólalását, és a magam részéről végtelenül sajnálom, hogy államtitkár úr a felkínált lehetőséggel nem élt. Úgy hiszem, más dolog egy párt politikai frontharcosának és debatterének lenni, és meg kell tudni különböztetni a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának politikai államtitkári posztját ettől a szereptől. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem