DR. EÖRSI MÁTYÁS

Teljes szövegű keresés

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A vitában kiderült - bevallom, nem kis meglepetésünkre -, hogy az ellenzék a magyar-román alapszerződés kihirdetését sem támogatja, ki tartózkodik, ki nemmel kíván szavazni. Ennek indokolását tán legtömörebben Rockenbauer Zoltán képviselő úr foglalta össze; ő úgy fogalmazott: "Nem egy politikai helyzetről döntünk akkor, amikor a magyar-román alapszerződés kihirdetéséről beszélünk. Nem egy politikai helyzetet elemzünk, hanem egy szöveget minősítünk."
Ez az álláspont azért figyelemreméltó, mert a magyar-szlovák, illetve magyar-orosz alapszerződés esetében azt mondták, hogy nem a szövegről beszélünk, hanem a helyzetet minősítik. Ez leginkább szembeszökő a magyar-orosz alapszerződés esetében, annak szövegét az előző kormányzat alakította ki, ők állapodtak meg. Nincs okom azt feltételezni, hogy nincsenek megelégedve annak a szövegével.
Mindebből tehát az következik, legalábbis nagyon nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy az ellenzék valójában nem az alapszerződés szövege vagy valójában nem a politikai helyzet miatt, hanem azért nem támogatja a kihirdetést, mert azt a jelenlegi magyar kormány terjesztette elő. Ha az ellenzék nem támogatja a magyar-román alapszerződés kihirdetését sem, akkor annak megszavazása a kormánytöbbség felelőssége. Ebben a jogi értelemben az ellenzék felelőtlen, azonban a magyar-román kapcsolatokat tekintve felmerül a politikai felelősség kérdése is.
A magyar-román kapcsolatok olyan reménykeltően alakulnak a jelenlegi időszakban, mint ahogy a történelemben még soha. Azokat az ellenzéki megnyilvánulásokat, melyek szerint ők bíznak az új román vezetésben és érdekeltek a magyar-román kapcsolatok fejlesztésében, az alapszerződés mind teljesebb végrehajtásában, a kihirdetést nem támogató szavazatok legalábbis kétségbe vonják.
A vitában elhangzott számos olyan érv a kihirdetés ellen, amellyel a kormány nem ért egyet. Itt pusztán egyetlenegy gondolatra szeretném felhívni a figyelmet, és remélem, hogy ezt a gondolatot nemcsak a kormánypártok, hanem a magukat polgári színben feltüntetni kívánó ellenzéki pártok, sőt maga a Magyar Demokrata Fórum is visszautasítják. Kelemen András képviselő úr a vitában azt mondta, ismét idézem szavait: "Severin külügyminiszter úr teljes mértékben jó szándékú és teljesen hitelesen mondja, hogy Európába az út Magyarországon keresztül vezet, de egyáltalában nem vagyok benne biztos - mondja Kelemen András -, hogy egy másik, egy esetleges kedvezőtlen fordulat esetén fennálló kormány ezt nem veszi-e esetleg szó szerint is."
Tisztelt Országgyűlés! Úgy ítélem meg, hogy a magyar-román kapcsolatok jelenlegi helyzetében egy vélt romániai katonai agressziót felemlíteni a magyar parlamentben több mint politikai felelőtlenség. És kérdezem én: kinek ártanak ezek a kijelentések? Mindenekelőtt ártanak a romániai magyarságnak, de ártanak a magyarországi magyarságnak is.
Az előző körben folyt egy vita arról, hogy az alapszerződések mennyiben segítik Magyarország egyéb célkitűzéseit, például a NATO-tagságot. Engedjék meg, hogy felolvassak egy rövid részletet ebből a cikkből, amely a Boston Globe-ban jelent meg és amely Románia NATO-tagsága mellett érvel. Ebben a cikkben az olvasható, hogy azok a magyarországi nacionalisták, akik ellenzik a Romániának nyújtott engedményeket a szerződésekben, még megerősödnek. A magyar-román kapcsolatokat egy következő magyar kormány tönkreteheti - írja a cikk -, majd azzal a konklúzióval fejezi be - vastagon szedve, középen -, hogy ha Magyarországot felveszik, de Romániát nem, akkor ezzel súlyos károk keletkezhetnek.
Tisztelt Országgyűlés! Lehet mondani, hogy a Boston Globe nem a világ egyik vezető újsága, csak néhány millió amerikai olvassa, akik a szenátoraiknak, képviselőiknek azt javasolhatják, hogy ha Románia még nem érett, akkor talán Magyarország NATO-tagságával is kell várni.
(18.40)
Sajnálatosnak tartom, hogy ezt a képet az ellenzék önmaga tevékenységével festi, de nemcsak önmagáról alakítja ki ezt a képet, hanem sajnálatos módon Magyarországról is. Bízom abban, hogy a kormánykoalíció és a kormány higgadt, megfontolt politikájával ezt a nem túl kedvező képet képes ellensúlyozni, és Madridban, illetőleg az Európai Unió döntésén Magyarországnak ott lesz a helye a belépő országok sorában.
Az Országgyűlés minden pártjának tisztában kell lennie azzal, hogy ha nem támogatja még a magyar-román alapszerződést sem, akkor azzal nem a magyar kormánynak árt, hanem közösnek mondott célkitűzéseinket veszélyezteti. Kérem, hogy ezt a szempontot is mérlegelve szavazzanak. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem