CSÓTI GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

CSÓTI GYÖRGY
CSÓTI GYÖRGY (MDF): Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt a Magyar Demokrata Fórum sajnálkozását fejezi ki amiatt, hogy a bemutatkozó új politikai államtitkár a Külügyminisztérium részéről az alapszerződéssel kapcsolatos szavazások indokolását, illetőleg a válaszadás idejét arra használja fel, hogy személyeskedő támadásokat intézzen, meg nem engedhető kitételekkel, meg nem engedhető jelzőkkel és elfogadhatatlan magyarázatokkal. (Közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Úgy van! - Taps az ellenzék padsoraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum a szavazás során tartózkodott, és ezt a lépését egyeztette a Független Kisgazdapárttal, a Kereszténydemokrata Néppárttal... - (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Közbekiabálás a kormánypártok padsoraiból: Éljen! - Zaj.), a Fidesz-Magyar Polgári Párttal. Közös álláspontunkat az indokolja, hogy bár továbbra is fönntartjuk korábbi kifogásainkat az alapszerződéssel kapcsolatban, nevezetesen tartalmi gyengeségét, néhány elfogadhatatlan kitételét és azt a tényt, hogy az RMDSZ feje felett, annak tiltakozása ellenére köttetett... (Moraj a kormánypártok padsoraiban.), de egyúttal kifejezésre kívánjuk juttatni a hazai, a romániai és a nemzetközi közvélemény előtt, hogy nagyra értékeljük a tavaly novemberi romániai demokratikus fordulatot, és ma már reményt látunk arra, hogy az új bukaresti politikai erőkkel megvalósítsuk a jószomszédi viszonyt. (Zaj.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Összehangolt lépésünkkel szeretnénk rávilágítani a jelenlegi szlovákiai és az új romániai politikai élet alapvető különbségére, a két ország eltérő nemzetközi megítélésére, és ezáltal sokirányú biztatást és támogatást adni a bukaresti kormánynak a kétmilliós erdélyi magyarságnak tett ígéretei megvalósításához. Egyúttal korábbi erőfeszítéseinket folytatva nyomást kívánunk gyakorolni a szociálliberális magyar kormányra, hogy külpolitikájában ne az országhatárokban, tevékenységét a 93 ezer négyzetkilométerre korlátozva, hanem a 15 milliós magyar nemzetben gondolkodjon. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem