RÁCSKAY JENŐ

Teljes szövegű keresés

RÁCSKAY JENŐ
RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetségének képviselőcsoportja megszavazta az alapszerződés kihirdetését. Ezt azért is tette, hisz 1991-92 óta folyamatosan támogatta azt a külpolitikai törekvéssorozatot, amely alapszerződések segítségével próbálta meg hazánk viszonyát rendezni a Magyarországot körülvevő országokkal.
Az 1995-ben hatályba lépett alapszerződés igenis mindenképpen előrelépés volt ebben a kérdésben is, hisz egyszerűen az alapszerződésre hivatkoztak azok a képviselőtársaink is, az ott lévő, leírt kérdésekre, amelyeket ők maguk - vagy nem szavazattal, vagy tartózkodással - elutasítottak.
Igenis fontos, hogy még egyszer leszögezzük, hogy ezzel az alapszerződéssel, ezzel a kihirdetéssel tovább tudjuk folytatni azt az utat, ami nagyon hosszú és nagyon rögös, a műkincsek visszahozatalával kapcsolatban.
Eörsi Mátyás államtitkár úr elmondta azt, hogy még a duma által jóváhagyott, most Jelcin elnök úr által a szövetségi gyűlésbe visszaküldött eredeti szöveg sem tartalmazza az elhurcolt műkincsek legtöbbjére vonatkozó dokumentumokat. Mindenképpen fontos leszögezni, hogy ez az alapszerződés alap lehet arra, hogy hosszú tárgyalások során, de végül is visszaszerezzük azokat az elhurcolt javakat az egyházi gyűjteményekből - a háború után elhurcolt Herczog-, Hatvani-gyűjteményt, a sárospataki gyűjteményt és egyéb gyűjteményeket -, melyekről nagyon komoly tárgyalások folytak már, utoljára ez év márciusában.
A Szabad Demokraták Szövetsége meggondoltan és megfontoltan szavazta meg ezt a kihirdetést. Azt hiszem, Szabó Lajos Mátyás képviselőtársam pont most hivatkozott is erre: amikor a NATO és Oroszország hosszas vita után megállapodást köt, nagyon rossz jelzés lenne a mai nap folyamán az, ha mi visszautasítanánk egy olyan alapszerződést, ami tartalmazza a műkincsek visszavételének lehetőségét, a katonasírok gondozását és egy csomó olyan kétoldalú lépést, ami közelebb hozhatja Magyarországot Oroszországhoz.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Nagy taps az SZDSZ padsoraiban. - Zaj.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem