DR. TOLLER LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Köztársaság 1992-ben működött MDF-kereszténydemokrata-kisgazda kormánya a GATT-tal kötött megállapodásban a magyar agrárágazat exporttámogatására vonatkozóan hibás adatokat rögzített. 740 támogatott termék helyett mindössze 16-ot nevezett meg, és a támogatás mértékét is alábecsülte: a valóságos 58 milliárd helyett csupán 22,3 milliárd forintban jelölte meg ezt a támogatást. Az akkori kormánynak e - finoman szólva is - tévedése a magyar nemzetgazdaságra általában hátrányos, és ezen belül a mezőgazdaságra katasztrofális következményekkel jár. Az egyezmény értelmében ugyanis 6 év alatt, 1998-ig 36 százalékkal kell csökkenteni az agrárágazat exporttámogatásának mértékét, és ezt a 22,3 milliárd forinthoz viszonyítva kell teljesíteni a valóságos 58 milliárd helyett. Az említett nemzetközi szervezet egyelőre csupán arra mutat készséget, hogy haladékot adjon az egyezmény teljesítésére, 2000-től azonban ragaszkodik annak betartásához. Az egyezmény teljesítése - haladékkal is - lehetetlen helyzetbe hozná a magyar agrárgazdaságot. Ugyanakkor e helyzetképhez tartozik, hogy több ország erélyesen tiltakozik a magyar exporttámogatások nagysága miatt.
A jelenlegi kormánynak két lehetősége van ebben az ügyben. Az egyik: jogorvoslatot kér, és vállalja a hosszú ideig tartó, bizonytalan jogi procedúrát. A másik: 2000-ig megpróbál alkalmazkodni az egyezmény követelte feltételekhez.
A kormány a tárgyalásos rendezés híve, s mindent elkövet annak érdekében, hogy Magyarország számára elfogadható eredménnyel záruljon ez a nemzetközi ügy.
A felállításra javasolt eseti bizottság rendeltetése az, hogy az Országgyűlés szintjén is javaslatokat fogalmazzon meg, és hozzájáruljon az 1992. évi GATT-megállapodás hibás részének orvoslásához. Ehhez szeretném kérni a tisztelt Ház támogatását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(20.10)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem