POKORNI ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Elnök Asszony! A Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja évek óta az asztalon van, évek óta húzódik ez a kérdés, és úgy tűnik számunkra, hogy most, a nyár előtt újabb fordulót vesz, meghatározó lépésre tett ugyanis javaslatot az ÁPV Rt.
Aki nem tudja, annak számára talán fontos elmondani, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó adja ki a Magyarországon használt tankönyvek többségét, a Nemzeti Tankönyvkiadó az, amelyik szinte egyedül képes a nemzetiségi, a fogyatékos vagy más, kisebb példányszámú - és ezért ráfizetéssel kiadható - tankönyvek előállítására, fejlesztésére, mert ez a kiadó egyedül olyan nagy és olyan erős, hogy ezeket az önmagukban esetleg veszteségesnek tűnő, kisebb példányszámú kiadványokat is elviseli.
A Nemzeti Tankönyvkiadó sorsa nagyon nagy felelősséget ró a tisztelt Házra, illetve a kormányzatra. A kormány elé kerül hamarosan az a javaslat, amely ennek a kiadónak a privatizálására tesz javaslatot. Álláspontunk szerint ez a javaslat korai, nem kellő információkon alapszik. Ezt az álláspontot fejtettük ki a kulturális bizottság ülésén, illetve az oktatási bizottság április 23-ai ülésén is, ahol a bizottság - örömünkre - magáévá tette a javaslatunkat.
Véleményünk szerint három dolognak kell megelőznie az előterjesztést.
Egy: A tankönyvpiac hosszú távú, illetve rövid távú elemzése, és ezen belül a kiadók helyzetének az értékelése.
Kettő: a kulturális területen eddig lefolytatott privatizáció tapasztalatainak, tanulságainak összegzése; amely bizony fájdalmas pontokat is tartalmaz, elég itt csak néhány kérdésből kiemelni a legutóbb elhíresült Akadémiai Kiadó sorsát, illetve nehézségét.
A harmadik: annak a jelentésnek a bevárása, amelyet az Állami Számvevőszék készít a Nemzeti Tankönyvkiadó mai helyzetéről, állapotáról.
Ennek a három dolognak a fényében lehet képet alkotni arról a javaslatról, amelyet az ÁPV Rt. a kormány számára letett az asztalra. Ebben az előterjesztésben mindezek mellett néhány olyan kijelentést is találunk, amely vitára ingerel, ezért néhány kritikai megjegyzéssel illetnünk kell őket.
E szerint az előterjesztés szerint a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja azért nélkülözhetetlen, mert hosszú távon ennek a kiadónak a működését a mindenkori forgóalaphiány kockáztatja. Ez nem igaz. A tankönyvkiadás mindig is forgóalaphiányos, nem szükséges teljes mértékben föltölteni ezt a bizonyos alapot, hiszen szeptemberben adják el a tankönyveket, amelyeket valamikor januárban-februárban kellene legyártani.
A másik szempont pedig összeköti egy tankönyvfejlesztési alap jövőjét, lehetséges megvalósulását a tankönyvkiadó privatizációjával. Szerintünk indokolatlanul kapcsolja össze a kormány ezt a két dolgot.
(13.00)
Szükség van Magyarországon a közeljövőben egy tankönyvfejlesztési alapra, ez azonban a költségvetési törvény miatt nem fakadhat a privatizációs bevételből, de semmiképpen sem elegendő a Nemzeti Tankönyvkiadóból származó néhány száz millió forint ennek az alapnak a feltöltésére.
Éppen ezért javaslatunk szerint ezeknek az összegzése után új javaslatot kell készíteni az ÁPV Rt.-nek, és semmiképpen sem szabad döntenie most, nyár előtt a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizálásáról. Túl nagy a kockázat ugyanis. Mindenki tudja, hogy egy könyvkiadónak - de a Nemzeti Tankönyvkiadóról biztosan elmondhatjuk - nem az a két egykor lerobbant munkásszálló az értéke valahol Zuglóban, az ott dolgozó titkárnők írógépei és számítógépei. A Nemzeti Tankönyvkiadó értékét az a szellemi kincs adja, ami a tapasztalatában, a birtokában lévő szellemi javakban ölt testet, illetve abban, hogy piacvezető pozíciót vívott ki Magyarországon. Aki ma Magyarországon a Nemzeti Tankönyvkiadót megszerzi egy sikeres privatizáció útján, az a hazai tankönyvkiadást, a tudományos és tankönyvkiadás jövőjét szerzi meg. Ennek a felelőssége itt van előttünk.
Éppen ezért javasoljuk, hogy a privatizációs törvény 8. § (2) bekezdése alapján a kormány döntsön erről a kérdésről, de jóváhagyásra hozza ide a Ház elé. Ez a tiszteletteljes kérésünk! Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem