DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Köztársaság alkotmányának 35. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerint a kormány védi az alkotmányos rendet, biztosítja a törvények végrehajtását.
Köztudott, hogy egy jogállam onnan ismerhető meg, hogy nemcsak jogállami módon hozza a törvényeit, hanem azokat végrehajtja, és a végrehajtást ellenőrzi. Ennek megfelelően minden törvényt, így az átvilágítási törvényt is végre kell hajtani, a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt arról be kell számolni, és ha miniszterelnök úr gondoskodik arról, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően bonyolódjanak le ezek az alkotmányos kritériumok, akkor az alkotmány 35. §-ában foglaltak szerint jár el; ha nem, ebben az esetben az Országgyűlésnek mint a kormányt felügyelő és ellenőrző szervnek kell a kérdést az ország Háza elé hozni, és az ügyben megfelelő döntést hozni.
Ezért a Független Kisgazdapárt álláspontja ebben az ügyben az, hogy tessék a meghozott törvényt végrehajtani, a törvény kritizálása egyébként sem jogállami; mi úgy gondoljuk, hogy lehet kifogásolni az Alkotmánybíróság előtt, lehet törvénymódosítás kapcsán kritizálni egy adott törvény helyességét vagy helytelenségét, de nem a médiák nyilvánossága elé tartozik. Elfogadhatatlan, hogy az ország miniszterelnöke egy hatályos törvénnyel úgy helyezkedjék szembe, hogy egyesek azt gondolják, hogy annak végrehajtását meg kívánja akadályozni. Ezért állunk mi (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) az alkotmányos rend védelmének talaján. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem