DR. LOTZ KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Teljes mértékben egyetértek képviselő úrral abban, hogy kell legyen jövője a magyar vasútnak. Ezen fáradozunk jelenleg, és jóval több fejlesztési forrás- és hitellehetőség bevonását vizsgáljuk, mint az elmúlt évtizedekben. Kétségtelen, hogy nemcsak a műszaki fejlesztések előkészítésére kell felkészülnünk, hanem adott esetben védekeznünk kell a természeti jelenségek romboló hatása ellen is.
Ilyen helyzetről van szó az ön által említett balatoni magaspartok esetében, ahol a sajátos laza talajszerkezet mellett a felszíni és a felszín alatti vizek áramlása okoz elsősorban talajmozgást. A csúszásveszélyt továbbá növeli a csatornázás hiánya. Az eddigi vízelvezető megoldások sajnos nem hoztak végleges eredményt a földmozgások megakadályozására. A vasúti közlekedésben akár már 10-15 milliméteres elmozdulás is bizonyos sebességkorlátozást kényszerít ki.
Az elmúlt évben Balatonkenese-Üdülőtelep megállóhely közelében mintegy 40 méteres szakaszon a rézsű megcsúszott, és emiatt kellett csökkenteni a sebességet. A sebességkorlátozás feloldására a MÁV Részvénytársaság a helyreállítási tervet már elkészítette, ennek megfelelően előregyártott, vízelvezetéssel ellátott szerkezettel erősíti meg a partszakaszt. A mintegy 25 millió forintos beruházás elvégzésére várhatóan ez év őszén kerül sor.
Hasonló esetek megelőzése érdekében további feltétel az is, hogy a vízrendezés terén az érintett helyi önkormányzatok előrelépjenek. Ehhez legközelebb a Belügyminisztérium júniusban megjelenő pályázatán igényelhetnek - és javasoljuk, hogy igényeljenek - támogatást.
A képviselő úr által feltett kérdés megoldásán a MÁV tehát jelenleg is dolgozik. A munka során elsődlegesnek tekintjük a forgalom biztonságát. A sebességkorlátozások felszámolásában akkor lehet tovább lépni, ha minden érintett megteszi az ön által is említett gyógyító intézkedéseket.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem