BOGÁRDI ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

BOGÁRDI ZOLTÁN
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Három hónap telt el azóta, hogy interpellációmat beadtam, és végül is megszületett a válasz. A válasz rendkívül tisztességes, mind a minisztérium részéről, amit a bizottság levelére küldött, mind pedig a bizottság részéről.
Maga a bizottsági válasz tulajdonképpen elfogadható, csak a problémát nem oldja meg. Hibás döntés született ugyanis a házvezetés részéről, amikor ezt az interpellációt az oktatási bizottságnak küldte meg. Önök emlékeznek rá, interpellációmat annak idején a Földművelésügyi Minisztérium vezetéséhez intéztem, és úgy tudom, hogy az FM-tárca ügyeiben a mezőgazdasági bizottság rendelkezik hatáskörrel. Ennek az ügynek a kivizsgálása természetesen az oktatási bizottságra is tartozik, mert az, hogy Magyarországon valaki három hónap alatt szerez diplomát, majd újabb három hónap alatt ledoktorál, reméljük, nem általános, így hát ez ügyben tényleg szükség van egy oktatási bizottsági vizsgálatra, de magát a kérdést nem tudják kezelni.
Az oktatási bizottság jelentése természetesen egy újabb interpellációt előz meg. Ha most elfogadjuk a bizottság javaslatát, ami azt jelenti - amit elnök úr felolvasott -, hogy a Ház erősítse meg korábbi elutasító döntését, vagyis ne fogadja el az interpellációra adott eredeti választ, és bízza meg a bizottságot intézkedési javaslat kidolgozásával, ez egy nagyon fontos lépés. De felkérem elnök urat, hogy az interpellációmra adott, a parlament által is "elfogadhatatlan" válasszal együtt küldje meg a mezőgazdasági bizottságnak, ugyanis a mezőgazdasági bizottság jogosult kivizsgálni azt, hogy hogyan történt a Földművelésügyi Minisztériumban egy helyettes államtitkár időbeosztása, hogy történhetett az, hogy ezalatt a bizonyos fél év alatt - azóta már az oktatási bizottság jelentésében is szereplő művelődési minisztériumi levél alapján kiderült, hogy jogtalanul - szerzett diploma semmiféle vizsgálatot nem követett a minisztériumban. Semmiféle vizsgálat nem volt a minisztériumban, nem derült ki, hogyan osztották be a helyettes államtitkár idejét, aki - mint tudjuk - az egész mezőgazdasági termelésért felelős. Úgy tudom államtitkár úrtól, hogy nem vett ki tanulmányi szabadságot, tehát úgy tette le a szigorlatait - jelzem, hogy a Kertészeti egyetemen ezek a szigorlatok ezeroldalas anyagok -, hogy egyetlenegy tanulási napra sem volt szüksége. Tehát a mezőgazdasági bizottság nem iktatható ki.
Egyébként Házszabály szerint sem iktatható ki, ugyanis a Házszabály egyértelműen fogalmaz: a hatáskörrel rendelkező bizottságnak ki kell adni. A mezőgazdasági bizottság készítse el a jelentését, küldje meg a Háznak, és utána a Ház dönthet afelől, hogy az akkor az interpellációmra adott válasz milyen kiegészítéssel, milyen intézkedések után lesz elfogadható. (Dr. Jeszenszky Géza: És meddig lesz a helyén az ilyen államtitkár!) Amit képviselőtársam kérdez, én természetesen nem fogom megkérdezni, mert én Buzássy Lajost ebben az esetben egy jelentéktelen mellékszereplőnek tartom. Ugyanis nem az a fő kérdés, hogy ő személy szerint ezt a dolgot hogyan bonyolította, hanem az a fő kérdés, hogy lehet így ügyeket bonyolítani. Hogy lehetséges az, hogy egy helyettes államtitkári fejléccel írott levelet a kertészeti egyetemen másnapra már megválaszol a dékán - másnapra, jelzem -, és "nagy örömömre szolgál, hogy..." kezdetű levéllel válaszol erre a levélre az akkori dékán, és utána öt vizsgát kijelölnek, ezt az öt vizsgát leteszi, majd egy hónapon belül benyújt egy kész doktori értekezést?
A vizsgálatnak természetesen ki kell terjednie arra, hogy hogy történt maga a doktori cselekmény, ha történt - egyesek szerint nem történt -, illetve maga a diploma. Ugyanis a helyettes államtitkár doktorija, illetve diplomája EU-csatlakozás témában készült. Az EU-csatlakozáshoz természetesen ismerni kellene az idevonatkozó uniós anyagokat. (Közbekiáltások: Idő! Idő! - Az elnök csenget.)
(16.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem