T. ASZTALOS ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A minisztérium egyetért önnel abban, hogy az ilyen eseteket el kell kerülni, hiszen az országkép olyan fontos, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy azok az ominózus események, amelyekről ebben a Házban már én is szóltam, és ma miniszter úr is szólt - de napirend előtt mindenki helyeslőleg értékelte -, ne történjenek meg.
A kormányzati szervek, illetve a szankcionálásra jogosított hatóságok saját hatáskörükben tesznek és tettek intézkedéseket annak érdekében, hogy az ilyen esetek ne forduljanak elő. Felkértük az érintett hatóságokat - ÁNTSZ, APEH, rendőrség -, hogy saját hatáskörükben fokozottan ellenőrizzenek, és szükség esetén szankcionáljanak azokban a vendéglátó helyiségekben, ahol hasonló panaszok felmerülnek.
Felhívtuk az érintett önkormányzatokat, hogy éljenek azokkal a jogokkal, amelyek számukra rendelkezésre állnak. Ilyen például a 4/1997. számú kormányrendelet, amely szerint jogszabályt sértő működés esetén - ilyen az árak nem egyértelmű feltüntetése is - bezárhatják az érintett üzletet. Tudomásom szerint ez ma 11 órakor meg is történt a Dreher halászcsárda esetében.
Természetesen az idegenforgalmi marketing szervezetünk, a Magyar Turizmus Rt. ajánlólistát is közread a vendéglátóhelyekről, és nyilvánosságra hozza azokat a helyeket, ahol a külföldieket nem megfelelő módon szolgálják ki. Kizártuk a támogatási rendszerünkből azokat a vállalkozásokat, amelyek valamilyen formában kapcsolatba hozhatók ilyen eseményekkel. Természetesen az Országos Idegenforgalmi Bizottság korábbi határozata alapján már hetekkel ezelőtt megállapodás született a BRFK-val, hogy támogatjuk az idegenforgalmi idényben turistarendőrség felállítását Budapesten, amely a napokban kezdi meg tevékenységét. Természetesen külpiaci szerveinket is felhívtuk arra, hogy a sajtóban pontos tájékoztatást adjanak, és levélben fordultunk a magyarországi nagykövetekhez, hogy számunkra adjanak tájékoztatást azokról a problémákról, amelyekről tudomást szereznek.
Természetesen vannak még dolgok, amelyeket a tárca megtesz, de idő hiányában ezeket nem tudom felsorolni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem