DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést, mert egy olyan problémára irányítja rá a figyelmet, amely óriási károkat okoz egyrészt az élőállatok között, de nagyon veszélyes lehet, halálos kimenetelű betegséget okozhat az embereken is.
Az elmúlt évben átlagosan évi 1000-1200 háziállat kapta meg ezt a betegséget, ami arra figyelmeztetett, hogy feltétlenül tenni kell valamit. A leghatékonyabb módszer, hogy azt a vakcinát, amelyik veszettség ellen védettséget jelent az élőlény számára, csalétekbe rakva a rókák védettségét lehet ezen keresztül biztosítani. Ezt az elmúlt évben Magyarországon kipróbálták, és igen jelentős és kedvező eredményt lehetett ezzel elérni. Gyakorlatilag harmadára esett vissza a beteg állatok előfordulása.
Sajnálattal kell azonban azt mondani, hogy a Dunántúl ilyen jellegű mentesítése mintegy 260-280 millió forintba kerül, tehát egy nagyon költséges tevékenységről van szó. Az is értelemszerű, hogy minekutána Ausztria gyakorlatilag veszettségtől mentesnek tekinthető terület, a védekezést a nyugati határtól kelet felé, a veszélyeztetettebb területek felé kell indítani, és ilyen irányba kell kiterjeszteni.
A Földművelésügyi Minisztérium igyekezni fog az elkövetkezendő évben olyan összeget biztosítani erre, hogy legalább az első menetben a Dunántúl után a Duna-Tisza közét és a következő lépésben pedig majd a Tiszántúl mentesítését is meg tudja oldani. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem