DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, alelnök asszony. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Egy alkotmányos mulasztásnak a pótlására hívja fel tulajdonképpen a Független Kisgazdapárt a kormányt és az Országgyűlést. Az alkotmány 61. § (4) bekezdése ugyanis - ez egyébként, felhívnám a figyelmüket az 1990. évi XL. törvény 41. §-a következtében került be a Magyar Köztársaság alkotmányába - a közszolgálati és tájékoztatási monopóliumok keletkezésének megakadályozásáról szól.
Azóta durván hét év telt el, és a monopóliumok megakadályozása még mindig nem történt meg, holott az alkotmány rendelkezése szerint a közszolgálati rádió, televízió és hírügynökség felügyeletéről, valamint vezetőinek kinevezéséről, továbbá a kereskedelmi rádió és televízió engedélyezéséről, illetőleg a tájékoztatási monopóliumok megakadályozásáról szóló törvény elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
Az alkotmány ezen indirekt rendelkezése dacára, közel hét éve, ez a monopóliumok keletkezésének megakadályozását célzó törvény nem került a Ház elé. Ez egy tarthatatlan, alkotmányellenes helyzetet teremt, pontosabban a mulasztásos alkotmánysértés állapotában tartja az Országgyűlést. Ezért a kormányt - amelynek ezt az előterjesztést már rég a Ház elé kellett volna tárnia - megfelelő határidő szabásával kell kényszeríteni arra, hogy alkotmányos kötelezettségének tegyen eleget. Kérem ezért, hogy támogassák ezt az előterjesztésünket is.
Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem