DR. SÜMEGHY CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. SÜMEGHY CSABA
DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A helyi adókat 1990-től szabályozza törvény, és ma az önkormányzatok több mint felének a legnagyobb bevételi forrása a helyi iparűzési adó. Ez az iparűzési adó az elmúlt időszakban több alkalommal módosult, így az iparűzési adóból először a nettó érték, majd később az alvállalkozói díjak lettek kivéve, azonban a jelenlegi pillanatig is súlyos igazságtalanságokat tartalmaz; így az iparban az anyagérték utáni adózást is megadóztatja ismételten, ezért a nagy anyaghányaddal dolgozó ipari üzemek ellehetetlenülnek, illetve hátrányban vannak, különösen a kereskedelemben dolgozókkal szemben, akiknél ezt korrigálta az adó.
Szeretném elmondani, hogy az építőiparban és a szolgáltatásban is megoldott ez a probléma már, így egyedül az iparban áll fenn ez a lehetetlen helyzet. A Fidesz már kezdeményezte ennek az adónemnek a módosítását, de elutasításra került azzal az indokkal, hogy 1,2 százalékos felső határ van.
Tisztelt Ház! Szeretném elmondani, hogy a helyi önkormányzatok nem élnek az 1,2 százalékos kivetéssel, és mint mondtam, az önkormányzatokból mindössze 1427 önkormányzat vetette ki ezt az adót, a többi nem, és az adó általános mértéke 6 ezrelék. Én úgy gondolom, hogy ha a pénzügyi kormányzatnak nem frázis az a bejelentése, hogy ezt az adónemet is módosítani kívánja a közeljövőben, akkor kiváló alkalom, hogy a hosszú éve fennálló igazságtalanságot ezzel az általam benyújtott törvénymódosítással a kormány és a parlament korrigálja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem