DR. NAGY FRIGYES

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt parlament! Tisztelt Képviselő Asszony! Való igaz, hogy gyakran vannak piaci zavarok a mezőgazdaságban, azonban egy kissé mértéktartóbban fogalmaznám meg, mert az ön kérdéséből úgy tűnt ki, mintha itt mindig és mindenből piaci zavar lenne. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Így van!) Ez egyébként nem így van, ez tévedés.
Az idén a burgonyából volt egy jelentős többlet, azt, hogy most kevés van, egyelőre nem lehet bizonyítani. Azt hiszem, hogy a burgonyaellátása biztosítva lesz mindenkinek, ugyanis már az újburgonya is megjelent a piacon.
A mezőgazdasági termékeknél piaci zavarról akkor beszélünk, ha valamiből túl nagy a kínálat, és az árak olyan mértékre csökkenek, hogy a termelési költségekre sem nyújtanak fedezetet; vagy annak ellenkezőjeként: túl kevés árut kínálnak eladásra, és ekkor az árak irreálisan magasra szöknek. A piaci zavarok sok esetben nem általános, országos méretűek, hanem helyileg, egy-egy térségben vagy időszakosan alakulnak ki; ezért is nélkülözhetetlen a pontos információ a döntést előkészítő, megalapozó szakaszban.
A piaci zavart kiváltó ok lehet a mezőgazdasági termék-előállításnál az időjárási függőség, ami termésingadozásokat okoz, kiváltva ezzel a belpiacon a hiányt vagy a többletet. A kül- és a belpiacon a piaci szereplők saját érdekeik érvényesítése céljából is igyekeznek befolyásolni a piacot, ami esetenként ugyancsak piaci zavart okozhat.
A felsorolt okok ismeretében teljesen világos, hogy piaci zavarokra a jövőben is lehet számítani, mert azok kiváltó okait nem tudjuk megszüntetni, csak a szélsőséges hatásokat mérsékelni. A piaci ingadozások, zavarok mérsékléséhez hozzájárulhat a hazai lakosság élelmiszer-fogyasztásának stabilizálása, illetve növekedése, olyan termeléstechnika, agrotechnika, fajta-, víz- és tápanyag-utánpótlás alkalmazása, amellyel mérsékelhető az időjárás okozta termésingadozás. Többnyire szükségessé válik még agrárpiac-szabályozási eszközök alkalmazása, amelyek mértéke és iránya a rendelkezésre álló források függvénye. Az alkalmazható, leginkább figyelembe vehető (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) eszközök a piacról történő ideiglenes vagy végleges árukivonás s a többi.
Egyébként a mai napon a Földművelésügyi Minisztérium nyilvánosságra hozta a termelés mintegy 60-70 százalékát jelentő gabona-, hús- és tejszabályozási elgondolását. Azt hiszem, ez sokat fog segíteni a helyzeten. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem