RUSZNÁK MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Hosszú ideje azzal a gondolattal foglalkozom, hogy önálló képviselői indítványt nyújtok be a parlament elé az iskolatej-akció országos szintű bevezetésére. Erről az győzött meg az elmúlt héten és az előtte való napokban, hogy nagyon sok képviselőtársam és maga a mezőgazdasági miniszter is támogatta ezt a gondolatot, és nagyon sok képviselő is egyetértett ezzel a gondolattal.
Úgy hiszem, hogy a hazai tej- és tejtermék-fogyasztás éves szinten - mint a statisztikákból, újságcikkekből is látható - egy főre vetítve mára mintegy 140 literre csökkent szemben az 1989-es mintegy 200 literrel, a dobozos és a zacskós tej fogyasztása 90 literről mintegy 50-60 literre. A tejágazatban - különösen a termelők számára - csökkent a jövedelmezőségi szint, és csökkent a tejtermelés mennyisége. A 1980-as évek végének szintjére kellene felfuttatni a tejtermelést, vagyis a jelenlegi 1,6 milliárd helyett mintegy 2-2,5 milliárd liter tej termelését kell az ágazatnak megoldania. A kisebb kereslet miatt a szarvasmarha-állomány is csökkent, majdnem a felére.
A hazai tejfogyasztás csökkenésének megállítása, a tejtermelés növelése nemcsak gazdasági, de ma már a felnövekvő ifjúság élelmezési, egészségügyi kérdése és a jövő nemzedékének kérdése is, de nem utolsósorban a munkahely-teremtés kérdése is.
Statisztikai adatok szerint az általános iskolás korú gyermekek 50 százaléka nem vagy minimális mennyiségű tejet, tejterméket fogyaszt. Táplálkozási, fejlettségi szintjük sok esetben elfogadhatatlan. Az ez irányú fogyasztást a több mint egymillió iskolás korú gyermek napi 2 deciliteres tejfogyasztásával jelentős mértékben lehetne növelni.
Ezért javaslom, hogy a kormány az érintett minisztériumokkal, a Tejtermék Tanáccsal közösen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) dolgozzon ki javaslatot arra, hogy minden általános iskolás korú gyermek napi 2 deciliter tejhez az iskolában hozzájusson. Kérem képviselőtársaimat, hogy önálló indítványomat támogassák.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem