DR. SZÁJER JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Egyetlenegy megjegyzéssel szeretnék reagálni az államtitkár úr által tett megjegyzésre. Ez pedig: a Fidesz maga is elismerte, illetve egyik képviselője úgy nyilatkozott az alkotmánybírósági döntés után, hogy az obstrukciós lehetőséget biztosít.
Az előbbi hozzászólásomban elmondtam, hogy ezt a helyzetet nem az alkotmánybírósági döntés idézte elő, hanem benne van a Házszabályban jelenleg is, és nemcsak az alkotmányos előzetes normakontroll esetén, hanem általában. Hiszen a normakontrolltól eltekintve a zárószavazás előtti utolsó pillanatig mindig valaki javasolhat koherenciazavar kiküszöbölésére vonatkozó javaslatot, ami miatt a Háznak abba kell hagyni az erről szóló szavazást, a bizottságnak össze kell ülnie, meg kell tárgyalnia, ennek következtében, hogy úgy mondjam, obstrukciós lehetőség ebben is van, mint ahogyan minden rendszerben van.
Éppen ezért javasoltam, hogy a Házszabályhoz e tekintetben mindenképpen hozzá kell nyúlni, kell hogy legyen egy olyan pillanat, amikor már nem lehet további, koherenciazavart kiküszöbölő módosító javaslatokat tenni ehhez az indítványhoz - tehát lezárul, és a szavazás elrendelhető. Ez megoldható a Házszabályban egy nagyon egyszerű technikai szabállyal, ezzel fogunk élni egyébként a gyakorlatban a holnapi napon egy egész más ügy kapcsán. Éppen ezért ennek következtében a Házszabály az, ami jelenleg egy ilyen obstrukciós lehetőséget nyitva hagy és lehetővé tesz, nem az alkotmányos normakontroll esete, ami adott esetben csak arra biztosít lehetőséget, hogy egy kicsit jobban el lehessen húzni, mert az Alkotmánybíróság döntését nem lehet kiszámítani, hogy a soronkívüliség mit jelent, és ilyen értelemben nincsen rajtuk határidő. Ez az a pont, amiről itt többen beszéltek, hogy ehhez valószínűleg hozzá kell egyébként nyúlni garanciális okokból. De azt szeretném megismételni, hogy a Házszabály az, amely jelenleg ezt az obstrukciós lehetőséget tartalmazza, függetlenül az előzetes normakontrolltól. Ezzel kellett volna igazán foglalkoznia ennek a törvényjavaslatnak, illetve házszabály-módosítással kellett volna megoldani. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem