KASZÁS TIBOR

Teljes szövegű keresés

KASZÁS TIBOR
KASZÁS TIBOR, a honvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A honvédelmi bizottság megtárgyalta a T/4465. számon benyújtott, a Magyar Köztársaság kormánya és az Egyesült Államok kormánya közötti, az Egyesült Államok fegyveres erőinek a Magyar Köztársaság területén történő tevékenységéről szóló megállapodás, valamint az annak mellékletét képező végrehajtási megállapodások törvény által történő megerősítéséről és kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.
Tisztelt Ház! A benyújtott törvényjavaslat átfogóan és egységes módon szabályozza az Egyesült Államok fegyveres erői Magyarországon történő tartózkodásának és tevékenységének összes, mindkét felet érintő és mindkét félre tartozó kérdésköreit, melyek eddig különféle alacsonyabb szintű jogszabályokban voltak meghatározva. A megállapodás elfogadásával a Magyar Köztársaság lesz az első olyan PfP-tagország, amely rendelkezni fog egy átfogó és általános jellegű állomásoztatási megállapodással az Egyesült Államokkal. Noha a megállapodás érvényessége nincs határidőhöz kötve, az IFOR-, illetve az SFOR-tevékenység befejezését követően továbbra sem lesz mellőzhető adott konkrét helyzetben az amerikai fegyveres erők jelenlétét lehetővé tevő országgyűlési határozat.
Úgy gondolom, hogy a madridi NATO-csúcs előtt egy hónappal aligha szükséges a megállapodás jelentőségét ezzel összefüggésben külön is méltatnom - azt hiszem, ez mindannyiunk számára egyértelmű. Ezért a törvényjavaslat megfelelő vita és véleménycsere utáni, de mielőbbi elfogadása nemcsak a kormány, hanem a Magyar Köztársaság érdekeit is szolgálja.
A honvédelmi bizottság beható vita után, 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett támogatja, és általános vitára alkalmasnak ítéli a beterjesztett törvényjavaslatot, melyet ezúton képviselőtársaim konstruktív figyelmébe és az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlok.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem