DR. SZIGETHY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt az alkotmánykoncepció V. fejezetének, az "Igazságszolgáltatás" című fejezetének 2. § (1) bekezdését szeretném idézni, többek között Szájer József emlékeztetésére: "A bírósági szervezetet illetően kifejezésre kell juttatni a bírói hatalom önálló hatalmi ág jellegét. Rögzíteni kell, hogy a bírósági szervezeti rendszer felépítéséről csak törvény rendelkezhet, mely az ügyek meghatározott csoportjára különbíróságok létesítését is elrendelheti. Ez utóbbi felhatalmazás rendkívüli bíróság létesítésére nem terjedhet ki." (2) bekezdés: "Az alkotmány utaljon arra, hogy a bírák önkormányzati szervezetet alakíthatnak."
Ezt csak azért mondtam, mert nem vitásan sem az igazságszolgáltatási tanács, sem a négyfokú rendszer valóban nem került be a koncepcióba; de elvi szinten ezek a megállapítások, amelyeket idéztem, ezzel teljes mértékben összhangban vannak. Azt nem lehet mondani, hogy ez az alkotmánykoncepció ellen van; az viszont tény, hogy az alkotmányozás megakadása miatt - most ezt ne elemezzük, hogy miért történt -, ha a kormány és a kormánykoalíció eleget akar tenni a vállalt programjának, akkor hozzá kell nyúlnia ezekhez a kérdésekhez.
De tulajdonképpen nem ezért szerettem volna reagálni. Ennek a vitának a kezdetén kaptam szót először, amikor két felszólalás volt előttem az ellenzék részéről, Torgyán Józseftől és Isépy Tamástól. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy túlnyomórészt tartalmilag, a részletkérdésekben egyetértettek az előterjesztéssel.
(21.00)
Mi volt a probléma? Az, hogy nem volt meg az ötpárti támogatás. Miért nem volt meg az ötpárti támogatás? Azért, mert az ellenzéki pártok közül azok, amelyek tartalmilag egyetértettek, vagy legalábbis apróbb módosításokkal egyet tudtak volna vele érteni, sem támogatták - a kígyó a farkába harap, ez egy teljes körkörös logikai okfejtés, circulus vitiosus, és ebből nem lehet kilépni. Ha az ellenzék nem akarja, hogy a saját maga által is elfogadott és támogathatónak tartott javaslatokat támogassa, hogy azok az Országgyűlés elé kerülhessenek, és utána arra hivatkozik, hogy azért nem támogatja ezeket a javaslatokat, mert ő ehhez saját maga nem járult hozzá (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), én azt hiszem, hogy ez magáért beszél, és azt hiszem, ennél többet nem is kell mondanom ebben a kérdésben. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem